Nejočekávanějším filmem letošního roku je zcela bezpochyby pokračování Avatara jménem The Way of Water, které do kin odrazí už příští měsíc. Mnozí producenti filmu a režisér James Cameron tak věří, že snímek se svými tržbami sesadí z trůnu nynějšího krále box officu pro rok 2022, kterým je momentálně Top Gun: Maverick. A kdo ví, je rozhodně možné, že o návrat na krásnou Pandoru bude takový zájem, že snímek dohoní svého předchůdce a s tržbami se přiblíží k hranicím tří miliard.

Na místě je ale možná i určitá dávka opatrnosti. Jistě, film bude pravděpodobně v kinech bořit rekordy, ale stále je tu určitá možnost, že druhý díl Avatara si ani zdaleka nepovede tak skvěle. A to pak může mít neblahé následky pro budoucnost celé značky. O této pesimistické vizi mluvil i sám James Cameron v nedávném rozhovoru pro Total Film. 

Cameron zprvu mluvil o budoucnosti celé své filmové série, přičemž následně se rozpovídal i o možnosti slabého box officu pro druhý díl. Přiznal, že něco takového by mohlo vyústit v to, že chystaný čtvrtý a pátý díl nakonec nespatří světlo světa. V rozhovoru tak prohlásil následující:

,,Pokud ten film nebude dostatečně výnosný, za tři měsíce by nám mohl trh říct, že končíme. A nebo případně jen napůl, což by znamenalo něco jako: ,Dobře, pojďme celý ten příběh uzavřít třetím filmem, dále ale pokračovat nebudeme.´

,,Už nejsme v tom samém světě, ve kterém jsme se nacházeli, když jsem to začal psát. Přišly dvě rány – pandemie a streamování. Nebo naopak možná lidem připomeneme, o čem chození do kina je. Ten film se o to rozhodně pokusí. Otázkou je, kolika lidem to nebude u pr**le.“

Rozpočet druhého dílu Avatara se pohybuje kolem 250 milionů dolarů, ovšem když k tomu ještě připočteme, kolik tvůrce stály propagační kampaně, tak celkově se za film utratilo asi 600 milionů. Nemluvě také o tom, že něco stojí i uvedení do světových kin. Je proto jasné, že tržby by měly ideálně překonat miliardovou hranici, nejideálněji i dvoumiliardovou. 

Natáčení Cameronových čtyř pokračování nejúspěšnějšího filmu všech dob mělo začít souběžně v září roku 2017, ale režisér odložil produkci Avatara 4 a 5, dokud první dvě pokračování nezahájí postprodukční proces. Producent Jon Landau však během rozhovoru pro Variety z minulého měsíce prohlásil, že již dokončili většinu prvního aktu z Avatara 4, který by měl vyjít 17. 12. 2026. Tedy za předpokladu, že bude dvojka válet v kinech. Ale v tomto ohledu bychom mohli být vcelku optimističtí.

První pokračování Avatara se nedáno pochlubilo novým trailerem, který si můžete pustit níže. Počítejte také s opravdu pořádnou stopáží, Avatar 2 by údajně měl mít až 3 hodiny a 15 minut.

Těšit se tak opět můžeme na herce jako Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang a Giovanni Ribisi. Dále se můžeme těšit na herce jako Vin Diesel, Edie Falco, Michelle Yeoh, Jemaine Clement, Cliff Curtis a Kate Winslet.

Oficiální premiéra je stanovená na 15. 12. 2022.