Česká fantasy pohádka Princezna zakletá v čase v roce 2020 poměrně originálním způsobem přepracovala klasický příběh o časové smyčce. Princezna Elena, její přítelkyně alchymistka Amélie a princ Jan ze sousedního království se zde snaží odvrátit zkázu celé země v podobě ničivé černé bouře, což se jim moc nedaří. Naštěstí se Eleně stejný den opakuje stále dokola, takže má více než jednu šanci.

Film kombinoval pohádkové a fantasy motivy v tom správném poměru a přinesl nádherný vizuál a poměrně zdařilé speciální efekty. Přestože měl několik problémů, rozhodně se jedná o titul, který byste si neměli nechat ujít. Více informací o něm najdete v naší recenzi.

Bohužel však šel do kin v době první vlny koronaviru, která zastavila prakticky všechny kinopremiéry. Tvůrci si nakonec pomohli vlastní digitální distribucí a film je nyní ke zhlédnutí na Netflixu, kde se po svém uvedení stal nejsledovanějším titulem v České republice a na Slovensku.

I přes počáteční problémy si film získal dostatečně širokou diváckou základnu, což potvrdila i úspěšná kampaň na Startovači, kde se na produkci druhého dílu vysbíral téměř milion korun. V těchto dnech probíhá samotné natáčení filmu a my jsme byli pozváni na jeden z natáčecích dnů.

Druhý díl Princezny zakleté v čase se natáčí na několika nových místech. Největší z nich je středověké město postavené přímo ve filmových ateliérech Barrandov v Praze. Bylo postaveno ještě v roce 2016 pro sérii Knightfall. Od té doby zde však natáčela i řada dalších, převážně zahraničních produkcí, například seriál Carnival Row nebo druhá řada Nebe s.r.o.

Tentokrát se v této kopii Paříže čtrnáctého století objeví město alchymistů Ayra, kam se Amelie vrací, aby si vyřešila osobní problémy. Druhý díl se tedy více zaměří na její postavu a Eliška Křenková by zde měla hrát dvojroli. Ústředním motivem tohoto filmu tentokrát nebude časová smyčka, ale spíše prolínání minulosti a současnosti, tedy mladší a starší verze Amélie. 

Kromě ní jsme se setkali také se slovenskou herečkou Natálií Germani, představitelkou princezny Eleny, Markem Lamborou alias princem Janem z Calderonu a také s věrnými strážci Martinem a Františkem, tedy Martinem Písaříkem a Jakubem Ouvínem.

Na takhle velkém placu se pořád něco děje. Zatímco jedna skupina filmařů spolu s režisérem Petrem Kubíkem a Lukášem Danielem Paříkem, autorem scénáře a hudby, natáčela záběry hlavních hrdinů, druhá jen o několik desítek metrů dál připravovala velké davové scény s měšťany a alchymisty, zatímco na nedalekém nádvoří skupina šermířů nacvičovala velké bojové choreografie. Z tohoto důvodu také nebyl čas na žádné rozhovory, takže se bez nich budete muset prozatím obejít, ale nebojte se, pokusíme se vám toho Lamboru do budoucna rozpovídat.

Podle toho, co jsme viděli, můžeme ve filmu očekávat mnohem více davových scén, velké bojové sekvence a také poměrně hodně magie, na kterou se osobně docela těším, protože jde o poměrně originální pojetí čar a kouzel. Zároveň však filmaře čeká natáčení na dalších lokacích. Mimo jiné to bude opět hrad Bouzov a jeho okolí a několik dalších zcela nových lokací.

Ačkoli tvůrci na loňském Comic-Conu prozradili poměrně dost o ději, možném návratu čarodějky Murien z prvního dílu i hlavním záporákovi Pánovi run, na finální produkt si budeme muset počkat téměř do konce roku. Premiéra filmu je předběžně stanovena na 10. listopadu a podle toho, co jsme viděli na place, má celý produkční a postprodukční tým ještě hodně práce, zejména pokud chce vše ve zdraví stihnout.