Minulý rok jsme vás informovali o tom, že Mel Gibson natočí pátý díl legendární filmové série Smrtonosná zbraň. Od té doby se k nám ale žádné pořádné informace nedostaly, nicméně sám Gibson nedávno potvrdil, že film je stále v aktivním vývoji, přičemž v současné době se pořád pracuje na scénáři. O samotném příběhu pátého dílu zatím nic nevíme, ale Gibson prohlásil, že bude vycházet z představ, které o filmu měl již zesnulý režisér Richard Donner, jenž se postaral o všechny předešlé díly slavné série. Do pátého dílu by se taktéž měl vrátit Danny Glover, který opět ztvární Riggsova neoddělitelného parťáka, tedy detektiva Rogera Murtaugha. Ten mimo jiné rozhodně souhlasí s tím, aby se o režii filmu postaral právě Gibson.

Filmová série Smrtonosná zbraň patří mezi nejslavnější kriminální akčňáky nejen osmdesátých a devadesátých let, ale celkově v historii kinematografie. Není proto divu, série vyprodukovala hned několik dílů, přičemž toho posledního čtvrtého jsme se dočkali v roce 1998. Výše zmíněný Richard Donner však v roce 2006 odešel do režisérského důchodu. Z toho se následně chtěl před několika lety vrátit, aby mohl natočit pátý díl. Než ale mohly přípravy začít, slavný režisér během minulého léta bohužel zemřel ve věku 91 let. Ještě před svou smrtí ale Gibsonovi řekl, že pokud on sám nebude moct, tak by měl další díl zrežírovat právě on.

Scénář ke Smrtonosné zbrani 5 zpracovával Richard Wenk, v akčním žánru poměrně známý veterán, jehož filmografie se skládá ze snímků jako 16 bloků, Expendables: Postradatelní 2 a Equalizer. A jelikož Mel Gibson v minulosti dokázal, že je i velice talentovaným režisérem, budoucí pátý díl je tak snad v opravdu dobrých rukou. Zatím není známo, kdy přesně se pátého dílu dočkáme, ale šušká se o tom, že film by se měl objevit přímo na HBO Max.