Legendární britská spisovatelka J. K. Rowling ovlivnila sérií Harry Potter svět young adult literatury na celkem dlouhou dobu. A není divu, když se Harry Potter dá po Pánu prstenů zařadit jako nejprodávanější fantaskní kniha všech dob.

Časy Harryho Pottera jsou však dávno pryč, a i když už by Rowling nemusela díky svému jmění nikdy nic dělat, tak stále píše. Například v roce 2018 přinesla pod pseudonymem Robert Galbraith čtvrtý díl detektivní série Cormoran Strike s pseudonymem Smrtící bílá. Jejím zatím posledním titulem je ale pohádka s názvem The Ickabog, která v anglicky mluvících zemích vyšla 10. listopadu/novembra 2020.

Přečtěte si také: Nakladatelství Ikar vydalo nové kompletní vydání Harryho Pottera

Příběh této knihy se odehrává v bývalém nejšťastnějším království jménem Přehlšlánie. „To oplývalo spoustami zlata, zdejší král měl nejkrásnější knír ze všech a po místních dobrotách lidé tančili blahem. Jen v mlžném Mokřadu na severu žil podle legendy strašlivý Ikabog. Všichni věděli, že jsou to povídačky, ale ty někdy začnou žít vlastním životem. Co když se taková legenda rozhodne srazit království na kolena a unést dvě děti ve víru dobrodružství, o které ani za mák nestály?“

Jelikož je u nás tato spisovatelka velmi oblíbená, kniha se pod českým/slovenským názvem Ikabog včera objevila i u nás v Česku a brzy se objeví i na Slovensku. Vydání se od sebe vizuálně nijak neliší. Kromě stejného cover artu budou obě knihy obsahovat ilustrace od dětských výherců internetové soutěže.

Jak již bylo řečeno, české vydání vyšlo pod taktovkou nakladatelství Albatros 23. listopadu/novembra 2020. To slovenské by mělo vydat nakladatelství Ikar 8. prosince/decembra. Ikabog se tedy jeví jako skvělý dárek pod stromeček nejen pro děti, ale i pro starší fanoušky J. K. Rowling.