Psal se rok léta páně 2008, kdy k nám poprvé na plátna kin zavítal Ip Man, mistr bojového umění wing chun, aby se vypořádal s invazními jednotkami japonské armády. Od dva roky později si v kinech změřil síly s Hongkongskými mistry bojového umění, aby si zasloužil šanci založit si vlastní školu. Ve třetím díle se musel vypořádat s drogovým gangem a vlastním rodinným životem. Vzniklo několik spin-offů a dokonce padesátidílný seriál. Tahle role proslavila Donnieho Yena nejen u něj doma, ale i v zahraničí. Dotáhl to dokonce až do Rogue One: A Star Wars Story, kde si zahrál mnicha jménem Chirrut Îmwe.

A teď do kin přichází závěrečný díl této série. Spolu s ním se přesuneme do prosluněného San Francisca, kam Ip Man přichází, aby pomohl svému historicky nejslavnějšímu žáku Bruci Leemu, který si chce založit vlastní školu a vyučovat bojový styl wing chun. Nebude to však mít úplně jednoduché. Jinak by to také nebyla zábava. Do cesty se mu postaví Scott Adkins, jeden z největších západních odborníků na nakopávání zadků. A ani za kamerou se neobjeví žádní nováčci. Bojovou režii má na starosti Yuen Wo-Ping, který na stejné pozici pracoval například u Kill Bill 2 nebo Zakázaného království spolu s Jackie Chanem.

Domácí premiéra je stanovená na 20. prosince/decembra. Americká poté na 25. prosince. U nás v českých kinech se tohoto snímku pravděpodobně nedočkáme a jestli ano, tak to určitě nebude tento rok. Musíme si tedy počkat na DVD a Blu-ray nebo Netflix, kde se předchozí díly také objevily.