Už je to více než třicet let, co Andrzejovi Sapkowskému vyšla v polském časopise Fantastyka povídka "Wiedźmin", kde jako příspěvek do soutěže získala třetí místo. Málokdo tušil, co za fenomén se z toho časem stane.

Nemalou zásluhu (navzdory autorovu přesvědčení) na tom má stejnojmenná herní série od společnosti CD Projekt, která z víceméně lokálního fenoménu udělala fenomén celosvětový. Kdo ví, zda by bez nich vznikl Sapkowského nejnovější román "Bouřková sezóna", nebo již tento měsíc vycházející seriál na Netflixu.

Anebo právě teď vydaný fenomenální fanfilm:

Pół Wieku Poezji Później | Alzur's Legacy (2019, Jakub Nurzyński)

Polský počin vyrobený od fanoušků pro fanoušky a podle autorů vznikl hlavně jako pocta tvorbě Andrzeje Sapkowského. Tento stopáží plnohodnotný snímek sleduje osudy zaklínače Lamberta. Film tvořili profesionálové, nicméně všichni bez nároku na honorář. Naprostá nutnost, pokud máte rádi alespoň fantasy, povinnost, pokud máte rádi Zaklínače.

Funfact: barda Marigolda v něm hraje jeho původní představitel, kterého si můžete pamatovat ze starého polského seriálu.

The Path (2017, Aran Graphics)

Stezka vypráví příběh dvou zaklínačů lovících grifa. Bestie tak nebezpečné, že s jeho lovem budou mít plné ruce práce i když spojí síly. Což zaklínači zpravidla nedělají.

Zajímavá akce a peckózní animace grifa.

The Witcher (2017, Erika Rodgers, Maul Cosplay)

Fan film od asi nejprofláklejšího cosplayera Witcher universa - Maula. Pokud jste fanboyové, určitě zajímavý počin. Podle očekávání Geralt i Triss vypadají, jako kdyby vyskočili ze hry. Byť úplně nedává smysl, proč je Geralt tak nalehko. Samotný děj i souboj je maličko slabší, ale i tak je to zajímavé pokoukání.

The Cursed Maiden (2019, Reno Gregory)

Zaklínačka loví bruxu. Kratší, přímočaré, ale milé.

The Butcher of Blaviken (2017, Rune Kreim Larsen)

Dánská re-imaginace povídky “Menší zlo”, ve které Geralt přišel ke své přezdívce “Řezník z Blavikenu”. Amatérská, víceméně jednomužná produkce je na filmu dost znát, sem tam je proto potřeba přimhouřit oko. Ale i tak je vidět, že byl film tvořen s láskou a nadšením a právě to se počítá!

Witcher: First Hunt (2017)

Krátká povídka o Geraltově prvním lovu na příšery, aneb jak Geralt ke své jizvě přes xicht přišel. Jsou tam přízraky a magie!

Čestné zmínky

Yennefer by Deloraine

Česká kapela Deloraine je takový hudební výlet do fantaskních světů (neplést s Delorean - ten cestuje jenom časem). Jejich album "Vlaštovka" bylo celé vlastně takovou poctou zaklínačskému univerzu a k jedné z jejich písní vznikl klip, ve kterém si zahráli jak cosplayeři, tak profesionální kaskadéři.

Lullaby of Woe

Francouzská verze, "lidové" písně o zaklínačích. Zvláštní je, že ten, kdo je nejčastěji zpívá bývá tím, koho by se lidé měli bát doopravdy.

Blavicon

Český zaklínačský festival Blavicon vyniká ve spoustě věcí. Jednou z nich je fakt, že každým ročníkem se jako červená nit táhne příběh. Tomu zpravidla předchází krátké trailery, které ho uvozují. Na akci samotné je vývoj příběhu provázen divadelními scénkami na hlavním pódiu akce, ze kterých je samozřejmě taktéž pořizován záznam, uveřejňovaný na YouTubovém kanálu akce.

Autor článku by rád poděkoval Vojtovi Kačírkovi za konzultace a cenná doporučení!

A co vy? Znáte nějaký dobrý, který mi utekl? Podělte se s námi v komentářích!