Nedávno jsem si povzdechl nad neutěšeným stavem žánrové filmové tvorby v našich luzích a hájích a naopak vyzdvihl naší filmovou indie scénu. Schválně nepoužívám pojmu “amatérský film”, byť některé níže zmíněné by se tam určitě zařadit daly. Jiné však vznikají v rukou profesionálů, kteří si prostřednictvím těchto projektů plní sny. Anebo léčí frustraci.

V tomto tématu budu pravidelně jednou za čas zmiňovat projekty, které jsou volně zhlédnutelné na internetu a podle svého vnitřního pocitu je považuji za film. Anebo jsou prostě z nějakého důvodu cool a chci se tu o ně s vámi podělit.

Lesapán / Leshy (2015, režie Pavel Soukup)

Film Pavla Soukupa vznikl jako studentský projekt. Crowdfunding mu na tvorbu přidal necelých 100 000,-  a na ploše dvaceti minut předvedl solidní mix hororu, fantasy a pohádky. Představil naše tradiční strašidlo, hejkala, v podobě, kterou dětem ale před spaním rozhodně nepouštějte. Poctivé praktické efekty a obří kostým hejkala vypadá děsivě a uvěřitelně zároveň, film je technicky i herecky na naprosté špičce.

Prach a Broky (2015, režie Šimon Pešta)

Jak by to vypadalo, kdyby se dali do holportu ti nejslavnější lupiči a rabiáti jako Jánošík (ten zo Slovenska), Vilém (ten z Máje), Lotrando (lotr intelektuál), anebo třeba Ronja, dcera loupežníka (ta ze severu)? Na to odpovídá tahle loupežnická verze Avengers, kterou mají na svědomí šermíři, LARPaři a filmaři ze skupiny Rosenthal. Herecky to místy dost skřípe, ale scénář je super, hlášky lítají, šavle řinčí a speciálně naostřené žaludy práskají z bambitek. Co téhle bandě chybělo na umu, to dodali na nadšení. 

Funfact: těch 108 676,- (246%) ze Startovače zmizelo první natáčecí víkend.

Andělé na kolejích (2010, režie Ondřej Hejna)

A teď zase trochu na vážnější notu. “Lidský příběh z nelidské doby” se odehrává před a vrcholí v průběhu druhé světové války. Čili příběhově nic veselého, což však na filmovém zážitku nijak neubírá. Za zmínku rozhodně stojí i neuvěřitelná výprava, kdy ve filmu jezdí parní lokomotiva, prohání se veteráni a vystupují lidé v precizních dobových kostýmech. Že finanční náklady na film bylo zhruba 80 000,- je dost těžko k uvěření. Film je k vidění přímo na stránkách tvůrců.

Kdo se bojí mauší? (2015, režie Michal Kára)

Věnujete-li se cosplayi a/nebo LARPům, budete Michala “Lemminga” Káru znát spíše jako velice schopného fotografa. Než ale začal fotit, stihl zrežírovat i několik krátkých filmů. A tohle urban fantasy, podle stejnojmenné povídky Terezy “Temnářky” Matouškové, je jedním z nich.

Na našem dnešním seznamu je to první počin, který vychází z původní, soudobé literární tvorby, nevychází z žádného prastarého eposu, ani se neodehrává na pozadí nějakého většího konfliktu. Jenom se lehce otírá o řeckou mytologii a to navzdory tomu, že se celý příběh odehrává v Čechách. Náklady nula nic, na filmu všichni pracovali ve volném čase a pro zábavu.

Demon's bridge (2017, režie Honza Loukota)

Šermířská skupina Merlet sice patří mezi profíky, nicméně tahle akční řež nevznikla v žádném mega studiu. Ačkoliv má zřejmě do jisté míry fungovat jako showreel skupiny, nic to nemění na tom, že se jedná o poctivou Zaklínačskou práci se vším, co k tomu patří - magie, řinčení zbraní, démoni, lítající cáry masa s chlupama a tak dále.

MAX PAYNE ,,ČESKÁ VERZE" (2012, režie Petr Brunner)

Bender obecně tvoří dost ztřeštěný věci, mnohdy na (i za) hranou koukatelnosti. Nicméně tahle jeho imaginace české verze Maxe Payna rozhodně stojí za pozornost. Zprvu je důležité si uvědomit, že film vznikal v době, kdy Českem otřásala metanolová kauza a naši krásnou zemi sužovala částečná alkoholová prohibice. Vnucuje se tu jistá paralela s Johnem Wickem, kterému mafiáni zabili psa. Ale John je Američan. Náš Max je z Čech. Maxovi ukradli basu s pivem. A to neměli dělat.

Náklady neznámé, nicméně vypadá to jako typická práce bandy nadšenců, předpokládám tedy, že to celé vzniklo svépomocí.

Polomrtvý (2013, režie Veronika Matějková)

Film, jaký svět neviděl! Krásný příklad toho, proč je vyloženě špatný nápad začínat svojí filmařskou dráhu celovečerákem. Natáčeno doslova ve všech koutech Čech, na několika hradech a archeoskanzenech. Vystupuje tu hned několik šermířských skupin a film se poměrně intenzivně točil zhruba tři roky.

A právě ohromné množství materiálu je důvod, proč z téhle záležitosti na motivy undead kampaně Heroes of Might and Magic IV vyšlo zatím pouze prvních deset minut filmu. Ale solidně našlapaných deset minut. Nicméně autoři slibují, že film jednou doopravdy dokončí celý. A mojí důvěru rozhodně mají už jenom pro to, že autoři projektu jsme já s Verčou.

Znáte nějaký další zajímavý tuzemský projekt? Podělte se se zajímavostmi v komentářích!

Příště se v tématu podíváme na fanfilmy zaměřené pouze na Zaklínačské universum!