Hra o trůny si za svoji poslední sérii neodnesla mnoho pochvaly. Přesto jí nemůžeme upřít to, že jde o jeden z nejsledovanějších seriálů, který byl vytvořen. Je proto logické, že se HBO nevzdává a chce ze světa Písně ledu a ohně dostat maximum. Není to nutně špatně. Tento svět má mnoho příběhů, které jsme se mohli dočíst v knihách, ale ve vizuálním médiu pro ně není tolik prostoru. Nedávno jsme se dozvěděli, že se možná dočkáme animovaného seriálu z tohoto světa. Nyní se nám začínají rýsovat první informace o "Rodu Draka".

House of the Dragon se bude odehrávat přibližně 150 let před událostmi Hry o trůny. Jak můžeme odhadnout podle jména, seriál se bude zabývat rodem Targaryenů, který proslul tím, že dobyl Západozemí pomocí draků a tím, že některé jeho postavy nebyly morálně nejdokonalejší. Sobecky doufám, že nám seriál ukáže i pozitivní stránku tohoto rodu. I když o tom spíše pochybuji. V době, kdy se bude odehrávat seriál, totiž probíhá targaryenská občanská válka přezdívaná Tanec draků.

Z techničtějších informací o filmu známe režiséra seriálu Miguela Sapochnika. Ten má kromě Hry o trůny na kontě Dr. House, Banshee, Hranici nemožného nebo epizodu Temného příběhu. Má tedy za sebou známé projekty, i když většinou nebyl vůdčí osobnost, jistě dokázal načerpat více zkušeností, než David Benioff a D. B. Weiss (tvůrci Hry o trůny).

Scénář po boku Sapochnika napíše Ryan J. Condal, který je tvůrcem seriálu Colony a scénáristou filmu Rampage Ničitelé, kde hrál Rock. S jeho tvorbou nejsem osobně obeznámen, ale vypadá to, že taktéž není úplným nováčkem. Dále zde máme několik jmen, která nejsou tak známá a atraktivní, ale pro seriálovou tvorbu nepostradatelná. Benjamin Ip, který pracoval na Zloba: Královna všeho zlého nebo Eternals, kde navrhl draky. Produkčním designerem bude Jim Clay, jenž pracoval na Potomcích lidí. Jany Temime připraví kostýmy. Má zkušenosti z nadcházející Black Widow nebo Harryho Pottera. Ramin Djawadi, který skládal hudbu pro Hru o trůny, se vrátí i k tomuto seriálu.

A nyní už konečně k lidem, co stojí před září reflektorů. Dlouho jsme tápali a mohli jen hádat, kdo ztvární postavy. Nyní už máme jasno o několika nejdůležitějších protagonistech.

MATT SMITH JAKO DAEMON TARGARYEN

Matt Smith je všem fanouškům pokultury jistě známý jako Pán času (Doctor Who). Zde si zahraje Daemona Targaryena. HBO popisuje postavu jako: "mladšího bratra krále Viseryse a dědice trůnu. Jedná se o jedinečného válečníka a dračího jezdce. Deamon zdědil pravou dračí krev. Ale říká se, že kdykoliv se narodí Targaryen, bohové si hodí mincí..." Daemon je horkokrevný, temperamentní, krvežíznivý a netrpělivý a je tak v kontrastu se svým rozvážnějším bratrem.

PADDY CONSIDINE JAKO KRÁL VISERYS I. TARGARYEN

Paddy Considine je známý především svojí rolí v Jednotce příliš rychlého nasazení nebo rolí v Ganzích z Birminghamu (Peaky Blinders). Viserys I. (neplést s Rhaegarovým bratrem) taktéž jezdil na svém draku Balerionovi, ale do historie se spíše zapsal jako obtloustlý mírumilovný a štědrý panovník. Podporoval oslavy, hudbu a turnaje a svým oblíbencům dával drahé dárky. A byl oblíben lordy i prostým lidem.

EMMA D’ARCY JAKO PRINCEZNA RHAENYRA TARGARYEN

Emma D'Arcy patří k méně známým herečkám. Vystoupila v seriálech Hanna nebo novince Truth Seekers. Ztvární postavu princi Rhaenyry. Zlý jazykové o ní tvrdili, že byla obdarována vším... kromě toho, že se nenarodila jako muž. Je prvorozeným dítětem krále Viseryse a má čistou valiryjskou krev. Taktéž je dračí jezdkyní a hlavní hráčkou v občanské válce. Je krásná umíněná a inteligentní. Celý život byla svým otcem připravována na roli královny a tohoto cíle se jen tak nevzdá. Taktéž má vztah s jejím strýcem Daemonem Targaryenem. (Láska je složitá, Okay?)

OLIVIA COOKE JAKO ALICENT HIGHTOWER

Olivia Cooke se proslavila hraním v seriálu Batesův motel nebo filmu Ready Player One: Hra začíná a můžeme předpokládat, že role Alicent Hightower ji vyzdvihne ještě více. Je dcerou Otty Hightowera, pravé ruky krále Viseryse. Byla vychovávána v Rudé baště poblíž králova nejbližšího kruhu. Získala tak dvorské způsoby, ale i politickou prozíravost. Stane se královou manželkou poté, co jeho první žena zemře. Což ji staví do opozice s Rhaenyrou.

Premiéra seriálu by se podle HBO Max ukázky mohla stihnout ještě v roce 2022.