Pokud už jste byli na hororové komedii Renfield v kině a prahnete po další podívané s nejslavnějším upírem všech dob, tak byste zaručeně měli dát šanci nadcházející novince od Universalu. Snímek The Last Voyage of the Demeter však bude o několik tříd temnější podívanou, přesvědčí vás o tom první oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Film bude adaptací předlohy o Drákulovi od Brama Stokera, ovšem tentokrát nezadaptuje celý děj knihy. Místo toho se totiž zaměří jen na jednu určitou sekvenci. Tou bude plavba Demeter, lodě, která převáží rakev hraběte Drákuly do anglického města Whitby. A když sdílíte loď s krvežíznivým tvorem s hrůzostrašnými schopnostmi, je jasné, že vás žádná poklidná plavba zaručeně nečeká. Zprvu začnou umírat zvířata. Ale jakmile dojde i na lidi, kapitána lodě (Liam Cunningham) to přesvědčí, že na palubě řádí jakási zlá moc. 

Hlavním hrdinou by se měl každopádně stát Wojchek, první palubní důstojník, kterého si zahraje David Dastmalchian. Ten se považuje za velkého Drákulova fanouška, přičemž zároveň velice chválil nejenom přímo režiséra Andrého Øvredala ale i jeho vášeň pro hororový žánr a znalosti původní předlohy Drákuly. Podaří se mu se zlou přítomností na lodi vypořádat?

Inu, toť otázka, Bude samozřejmě hodně záležet na tom, do jaké míry se bude snímek držet původní předlohy. Přesto doufáme, že film si nechává veškeré akční pasáže až na úplný konec, přičemž do té doby se bude zaměřovat na budování napětí a řádně temné atmosféry, kterou bude zároveň doplňovat pocit strachu. V rámci toho je ale možná docela škoda, že trailer z nestvůrné verze Drákuly ukazuje až moc. 

Režii filmu si vzal na starost norský režisér André Øvredal, který už s hororovým žánrem má řadu zkušeností. Je například zodpovědný za hrůzné snímky jako Tajemství smrti slečny Neznámé (2016) a Noční můry z temnot (2019). O scénář k filmu se postarali Bragi F. Schut jenž například napsal dobrodružný film Hon na čarodějnice (2011) s Nicolasem Cagem, a Zak Olkewicz, autor scénáře k nedávnému komediálnímu akčňáku Bullet Train (2022).

Kromě zmíněného herce se ve filmu také objeví hvězdy jako Aisling Franciosi, Corey Hawkins, Javier Botet, Stefan Kapičič, Jon Jon Briones, Woody Norman, Chris Walley a Nikolai Nikolaeff.

Oficiální premiéra v amerických kinech je stanovená na 11. 8. 2023. Zda se snímek dostane i k nám, je zatím otázkou.