Ukrajina stále statečně čelí agresorskému útoku ze strany Putinova Ruska. Západní svět se tak snaží všemožnými prostředky nejenom Ukrajině pomoci, ale také oslabit Ruskou federaci. Tiše nezůstává ani Hollywood, respektive významná hollywoodská studia, která se rozhodla Putinům režim potrestat po svém. Velké filmové společnosti jako Warner Bros., Sony a Disney se rozhodly, že své nadcházející snímky v Rusku nevydají. V ruských kinech se tak v nejbližší době neobjeví filmy jako Batman od Matta Reevese, Morbius a animák Proměna (Turning Red). Ano, je samozřejmě jasné, že tímto krokem se všechna studia připraví o pěkných pár milionů z nadcházejícího výdělku, nicméně jejich představitelé věří, že je to patřičná oběť. 

Ozval se také Netflix. Jeho představitelé ohlásili, že nebudou vysílat ruské státní televizní kanály, které by streamerský gigant musel podle ruských zákonů ode dneška hostovat.

"Vzhledem k současné situaci nemáme v plánu tyto kanály přidat do naší služby," uvedl mluvčí Netflixu v prohlášení pro The Hollywood Reporter.

Na začátku zimy totiž tamní komunikační správce přidal Netflix do svého sektoru „audiovizuálních služeb“, což vyžaduje, aby ruská služba Netflixu vyhověla předpisům, které se vztahují na vysílací společnosti a kanály s více než sto tisíci denními uživateli. Mezi hlavní ruské volně vysílané kanály patří například státní Channel One a Spas, což je kanál provozovaný ruskou pravoslavnou církví. Podle nového zákona, který má vstoupit v platnost právě dnes, tedy 1.3. 2022, bude po všech těchto „audiovizuálních službách“ požadováno, aby vysílalo 20 hlavních ruských federálních televizních kanálů, z nichž mnohé nesou proputinovskou propagandu. Tomu ale hlavní představitelé Netflixu chtějí zatnou tipec. 

Holt když někdo zaútočí na suverénní a svobodnou zemi, tak se to v mnohých věcech obrátí proti němu. I přestože tato opatření budou bolet především ruské filmové fanoušky, mezi nimiž nepochybně budou i tací, kteří nebudou s agresí vůči Ukrajině souhlasit, výše uvedená studia věří, že je tím nutné upozornit ruské diváky na to, jakého odporného činu se představitelé jejich vlády dopouští.