Ridley Scott i přes jeho vysoký věk s tvorbou filmů opravdu nepolevuje. Po psychologickém sci-fi seriálu Raised by Wolves (Vychováni vlky) se vrhá zpět k historické látce, se kterou má již mnoho zkušeností, a zdá se, že se k ní chce i nadále vracet. Nedávno se nechal slyšet, že by si přál natočit pokračování Gladiátora. Není se čemu divit vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z jeho nejúspěšnějších filmů. K němu však zatím pouze sepisuje scénář.

Přečtěte si také: Ridley Scott se chystá natočit pokračování Gladiátora

Zatím se však můžeme podívat na historický film z jiného časového období. Poslední se souboj (The Last Duel) se bude odehrávat na pozadí Stoleté války, která pustošila Evropu během let 1337-1453. Jedná se o adaptaci knihy The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat. Trailer slibuje inspiraci historickými událostmi. Nevíme však, jak moc film věrný historii nakonec bude. Scott si vždy historii rád trochu ohnul, aby se mu lépe vyprávěl příběh, jako například v již zmíněném Gladiátorovi.

Středobodem příběhu je Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver). Přátele, kteří skončí v oficiálně posvěceném souboji o čest Marguerite (Jodie Comer), manželku Carrougese. Tento duel je však výjimečný v tom, že se bude bojovat na smrt. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. To by samo o sobě navádělo k tomu, že se bude jednat o komorní drama, ale trailer nás vyvádí z omylu. Můžeme si všimnout i několika záběrů na průběh bitvy.

Film zrežíroval sám Ridley Scott. Se scénářem mu však vypomohli Matt Damon, Ben Affleck a Nicole Holofcener. Premiéra filmu v zahraničí je stanovena na 15. října. Český distributor Falcon film uvede 21. října/októbera.