Nestává se často, aby režijní debut nějakého mladého filmaře slavil po premiéře téměř oscarový úspěch. Přesně to se ale v roce 2009 podařilo Neillu Blomkampovi, když světu představil svou povedenou a zatraceně zajímavou sci-fi jménem District 9. Příběh vyprávěl o vůbec prvním kontaktu mimozemského národa s lidstvem, ke kterému došlo v jihoafrickém Johannesburgu. K žádné velké bitvě ale nedošlo, mimozemšťané totiž sami prchají z vlastní planety. Jsou tak následně ubytováni v takzvaném Okrsku 9 (District 9), přičemž lidstvo na ně dohlíží a dohaduje se o tom, co s nimi bude dál. Hlavní postavou se tak stává Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), který se však nakazí mimozemským virem, kvůli němuž se následně začne měnit jeho DNA.

A pokud patříte mezi fanoušky, kteří prahnou po pokračování, tak pro vás máme skvělou zprávu. Právě výše zmíněný Sharlto Copley potvrdil, že s Blomkampem i nadále aktivně pracují na dalším díle, kterému prozatím říkají District 10. V podcastu Post Credit tak odhalil, že momentálně si s režisérem vyměňují své náčrty scénáře, nicméně doufají, že k samotnému natáčení by mohlo dojít už někdy během příštího roku. Pro Copleyho byla role v prvním filmu obzvlášť významná, protože se jednalo o jeho celovečerní debut. Po premiéře se tak jihoafrickému herci dokořán otevřela vrata Hollywoodu.

Neill Blomkamp už v minulosti také prohlásil, že druhý díl se má zaměřit na velké téma, které vychází z americké historie. Podrobnější detaily zatím neodhalil, ale podle něho skvěle zapadá do celého filmového univerza. 

První díl si vychvalovali jak kritici, tak i diváci, navíc byl nominován hned na čtyři zlaté sošky Akademie. A to v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší střih a Nejlepší vizuální efekty. V následujících letech pak Blomkamp natočil sci-finy Elysium a Chappie, jeho posledním filmem z minulého roku byla hororová podívaná Demonik, ta se ovšem příliš pozitivních reakcí nedočkala.

Jak se District 9 líbil vám? Ocenili byste pokračování?