Obavy fanoušků se bohužel naplnily. Nebylo žádným tajemstvím, že seriál Westworld se se svou třetí řadou z roku 2020 potýkal s o něco nižší sledovaností, tudíž řada čtvrtá, která premiérovala na konci června, mohla rozhodnout o osudu celé slavné sci-fi série. K žádné spáse ale nedošlo. HBO totiž nedávno oznámilo, že seriál Westworld se ruší, fanoušci se tudíž očekávané páté řady, která měla celý děj kompletně uzavřít, nakonec nedočkají. To rozhodně zabolí nejenom fanoušky, ale i hlavní tvůrce Jonathana Nolana a Lisu Joy, kteří už dlouho měli jasnou vizi o tom, jak celý seriál s pátou řadou zakončí. Vedení HBO v rámci oznámení o zrušení seriálu taktéž prohlásilo následující:

,,V uplynulých čtyřech sezónách Lisa a Jonah provedli diváky ohromující odyseou a na každém kroku zvyšovali laťku. Jsme jim nesmírně vděční, stejně jako nesmírně talentovaným hercům, producentům a štábu a všem našim partnerům ze společností Kilter Films, Bad Robot a Warner Bros. Television. Bylo vzrušující se k nim na této cestě připojit.“

Nutno také připomenout, že HBO má po vzniku Warner Bros. Discovery nové vedení. A jelikož zmíněná společnost v poslední době nemilosrdně likvidovala nejrůznější projekty, mnozí se obávali, že něco takového potká i samotný seriál. Žel, ona obava se stala skutečností.

Je to rozhodně škoda, protože Westworld se svou první sezónou z roku 2016 patřil mezi vůbec nejsledovanější seriály na HBO. Kromě toho si jednotlivé řady vždy udržovaly poměrně slušné hodnocení. A jelikož se jedná o příběhově založený seriál, o to víc zabolí fakt, že se fanoušci nikdy nedočkají řádného uzavření. 

Ke zrušení seriálu se vyjádřila i společnost Kitter Films, která patří oběma výše zmíněným tvůrcům.

,,Natáčení Westworldu bylo jedním z vrcholů naší kariéry. Jsme nesmírně vděční našim výjimečným hercům a štábu za vytvoření těchto nesmazatelných postav a skvělých světů. Měli jsme tu čest vyprávět tyto příběhy o budoucnosti vědomí – lidského i mimolidského – v krátkém časovém okně, než nám to naši vládci z řad umělé inteligence zakážou.“

Jonathan Nolan a Lisa Joy se kromě vedení seriálu postarali také o scénář a režii některých epizod. Ve čtvrté řadě jsme se tak opět dočkali hereckých tváří jako Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Thandiwe Newton, Tessa Thompson a Aaron Paul.

Sledovali jste Westworld? Co si o jeho zrušení myslíte?