Stephensonův kyberpunkový román Snow Crash původně vyšel v americkém originále roku 1992.  V českém jazyce byl poté vydán v roce 2000 pod názvem Sníh nakladatelstvím Talpress.

Kniha se odehrává v dystopické budoucnosti do které, jak již je u autora zvykem i u jiných knih, zahrnul: historii, lingvistiku, archeologii, antropologii, náboženství, informační technologie, memetiku, kryptografii, politiku a v neposlední řadě samozřejmě i filozofii.

„Kultovní kyberpunkový román Neala Stephensona, pro kterého znamenal raketový start do světa sci-fi, představuje Ameriku takovou, jak ji (dnes ještě) neznáme: jako změť městských státečků založených na prodejních licencích a propojených pouze hypermoderní virtuální sítí, jakýmsi internetem na třetí. Tento svět je však ohrožen novou drogou zvanou Snow Crash, která je zároveň i počítačovým virem. Na scénu tedy vstupuje Hlavní Hrdina, geniální hacker, mistr bojových umění a zaměstnáním poslíček pro mafiánskou rozvážkovou službu pizzy. Jeho úkolem je zachránit civilizaci před osudem, který stihl staré Sumery při stavbě Babylónské věže...,“ hlásá knižní antonace.

Michael Bacall napíše pro tuto sérii scénář. Již pracoval na filmech Scott Pilgrim proti zbytku světa nebo 21 Jump street. Momentálně adaptuje komiks Marka Millara Sharkey the Bounty Hunter pro Netflix.

Režisérem bude Joe Cornish, jehož debutem byl film Útok na věžák. Relativně nedávno také sám napsal a režíroval film Chlapec, který se stane králem, moderní reimaginaci artušovských legend pro děti.

Seriál produkuje Paramount TV exkluzivně pro nadcházející streamovací platformu HBO Max o které jsme tady již také psali. Na datum vydání je ještě brzy vzhledem k tomu, že nemáme ještě ani oficiální fotografie. Přesto můžeme spekulovat, že HBO potřebuje pro svoji platformu silné startovní tituly a tohle by mohl být jeden z nich.

Tohle však není jediný velký sci-fi projekt na kterém HBO Max pracuje. Máme oznámený preuqel k Duně na kterém se bude podílet Denis Villeneuve. Ani Amazon nezůstává pozadu. Ten zase připravuje seriál na motivy díla Wlliama Gibsona, dalšího autora kyberpunku od tvůrců Westworldu. Dále také v knižním světe i u nás populární Problém tří těles od čínského autora Liou Cch'-sin.