Jak už nějakou dobu víme, tak streamovací platforma HBO Max už letos expanduje do evropských zemí. HBO Max byla prozatím dostupná pouze v Severní a Jižní Americe, ale to se změní již 26. října, kdy se dostane do severských zemí, tedy Norska, Dánska, Finska a Švédska. Společně se Skandinávií se platforma objeví ve stejný čas i ve Španělsku a Andoře. 

Generální manažer HBO Max Andy Forssell nás seznámil na začátku prezentace s tím, že na začátku roku 2022 se služba rozroste o dalších 14 států. Především se bude jednat o státy ve střední a východní Evropě včetně České republiky a Slovenska. K dalším státům, jako je Polsko, Moldavsko, Bosna, Chorvatsko, Bulharsko a další, se přidá ze západu i Portugalsko.

Kromě těchto zemí, kde už nějakým způsobem HBO funguje, se během roku 2022 přidají i státy, které doposud neměly legální možnost patřit do rodiny HBO. Konkrétně se jedná o Nizozemsko, Turecko, Řecko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Island. Na konci celé prezentace jsme se dozvěděli, že společnost má v plánu do roku 2026 expandovat do 190 zemí celého světa.

Dozvěděli jsme se, že poprvé v historii fungování HBO v Evropě se dočkáme kompletní nabídky. To znamená, že se můžeme těšit na filmy od společnosti Warner Bros., na mezinárodní produkci HBO, na lokální filmy a seriály pod záštitou Max Originals, na superhrdinské příběhy od společnosti DC Comics a na animované filmy a seriály od Cartoon Networks.

Pro nejnovější filmy od Warner Bros. platí, že se objeví na HBO Max již 45 dní po kino premiéře, a to bez dalších poplatků. Nicméně WB se svojí více než staletou tradicí toho nabízí mnohem více a těšit se tak můžeme i na návrat těch největších klasik, jako je Osvícení od Stanley Kubricka či válečné drama Casablanca. Pozadu určitě nezůstanou ani další novodobější klasiky, jako je Matrix, Pán prstenů, Harry Potter nebo Mad Max. Velkým lákadlem pak stále zůstávají i nejnovější filmy, mezi které patří Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat nebo námi všemi dlouho očekávaná Duna.

Za zmínku stojí určitě i originální obsah, který můžeme exkluzivně vídat na HBO. Ať už to jsou legendy jako Rodina Sopránů, The Wire – Špína Baltimoru nebo novější věci typu Hra o trůny, Boj o moc či Gossip Girl. Během prezentace jsme se ale dozvěděli i pár nadcházejících novinek.

Už v prosinci se dočkáme minisérie s názvem And Just Like That, která je přímým pokračováním legendárního seriálu Sex ve městě. Na ten nás lákala sama Sarah Jesicca Parker alias Carrie Bradshaw a ta je vždycky příjemným oživením jakékoliv tiskové konference. Exkluzivně jsme mohli vidět i jak přesně odstartuje třetí řada seriálu Boj o moc a celá prezentace byla zakončena prvním nakouknutím na seriálový prequel Hry o trůny House of the Dragon.

HBO se vždy snažilo podporovat i lokální díla. Nám se třeba hned vybaví seriál Terapie Karlem Rodenem v hlavní roli. Tyto domácí projekty budou mít podporu i nadále pod záštitou labelu Max Originals. Prozatím nevíme, co vše si pro nás připraví domácí trh, ale například ve Španělsku se mohou těšit na seriály Volte Juana, Garcia a mnohé další. Kromě těchto lokálních seriálů pod Max Originals patří i originální americká produkce, jako jsou seriály Letuška nebo Vychováni vlky od Ridleyho Scotta, u kterých nám bylo oznámeno, že se můžeme těšit na druhou řadu.

Když zmíníme HBO a Warner Bros., tak třetím do party je určitě společnost DC Comics, která nabídne na HBO Max opravdu spousty obsahu. Těšit se můžeme na nové i staré filmy s Batmanem, Suicide Squad a na celou trilogii Zacka Snydera obsahující filmy Muž z oceli, Batman vs Superman a Liga spravedlnosti Zacka Snydera. Pozadu nezůstane ani seriálová produkce, protože na platformě uvidíme překvapivě dobrou sérii Lois and Superman, Stargirl či Doom Patrol. V prezentaci to nebylo zmíněno, ale s velkou pravděpodobností bychom se měli dočkat i nové série hraných Titánů

Ti animovaní v nabídce jednoznačně budou, stejně tak jako seriálová Harley Quinn. Otázkou zůstává, jak to bude s animovanými filmy, jako je třeba očekávaný film Injustice: Gods Among Us a další. Trochu doufáme, že animovaných superhrdinských filmů bude v nabídce co nejvíce, protože DC animáky opravdu umí a jejich legální dostupnost je u nás v žalostném stavu.

Exkluzivní představení Peacemakera

Představil se nám i očekávaný seriálový debut Peacemakera. John Cena jako superhrdina s velmi pochroumaným smyslem pro spravedlnost se nám ukázal v krátké ukázce, která nám naznačila, že by se mohlo jednat o velmi ztřeštěnou podívanou, protože jen naprostý blázen může svého orla pojmenovat Orlík a ještě ho vozit v autě jako spolujezdce. Jo, my se na ten seriál opravdu těšíme.

Posledním do party je pak společnost Cartoon Network, která se proslavila především svými animovanými seriály pro děti i dospělé. Do naší náruče tak spadnou příběhy okolo králíka Bugse Bunnyho a jeho parťáků, kteří si dohromady říkají Looney Tunes, komedie Tom a Jerry nebo partička lovců duchů Scooby-Doo. Dospělé publikum si pak užije všechny řady Ricka a Mortyho a mnoho dalšího. HBO nezapomíná ani na ty nejmenší a ti se mohou těšit mimo jiné na přítomnost prasátka Peppy.

Kromě hromady obsahu nás nejvíce zajímala skutečnost, jak to bude vypadat s cenou na nové streamovací platformě. Pro náš region je zatím cena neznámá, ale na základě cen ve skandinávských zemích můžeme alespoň odhadovat. Ve Švédku, Norsku, Dánsku i Finsku totiž cena klesla oproti nynějšímu cenovému nastavení pro jejich HBO ekvivalent. Například ve Švédku stojí HBO nyní 109 SEK, což je v přepočtu na naše přibližně 273 Kč. HBO Max tam však bude stát měsíčně pouze 89 SEK (222 Kč). Jedinou ze zemí, kde cena zůstává stejná, je Španělsko, kde je cena 8,99 euro. Na podmínky pro české a slovenské HBO Max si budeme muset ještě chvíli počkat, ale cena by mohla být velmi rozumná.

Úpravy se dočká i grafické rozhraní služby, které na první pohled vypadá daleko přehlednější a nabízí daleko více alternativ, jak svůj profil obohatit. Kromě klasik, jako je rodičovský zámek, se konečně dočkáme možnosti různých profilů na jeden účet, tak jak tomu je již několik let u konkurence, a to s radostí vítáme, protože vkus lidí se liší, a tím i případná doporučení. 

Tisková konference byla nabitá, a ačkoliv se leckteré informace v ní duplikovaly, tak nabídla nejedno příjemné překvapení a my se už nemůžeme dočkat, až konečně bude HBO Max dostupné i v našich končinách. Je to opravdu velmi blízko!