Ze všech filmových adaptací slavné knižní série o brýlatém čaroději s jizvou na čele se především první dvě snažily co nejvíce držet původních předloh. Ale znáte to, když točíte film na motivy nějaké knížky, musíte zkrátka počítat s tím, že budete muset některé části úplně vynechat. Filmy totiž musí mít nějakou rozumnou stopáž, přičemž kdyby byla až příliš dlouhá, mohlo by to ve výsledku být spíše kontraproduktivní. To samé platí i pro všechny filmové Harry Pottery. V rámci toho se ve filmové sérii neobjevily mnohé postavy, které si mohou pamatovat znalci knih. Mezi takové charaktery patří i Protiva, bradavické strašidlo, které si na škole čar a kouzel neustále z místních studentů střílí a dělá jim naschvály. A i přestože se jednalo o postavu, která měla na hlavní příběh v podstatě minimální vliv, patřila mezi nejvýraznější a nejvíce pamatovatelné obyvatele Bradavic.

Ve filmu jsme se Protivy nedočkali. Ale to by se mohlo časem změnit. 

Ne mnoho fanoušků totiž ví, že Protiva se v Kameni mudrců měl skutečně objevit. Ztvárnit ho měl britský herec a komik Rik Mayall, který bohužel v roce 2014 zemřel na infarkt. Režisér Chris Columbus s ním dokonce natočil všechny scény, které byly původně ve scénáři. Na jeho filmovou podobu se můžete podívat níže. V postprodukci se ale následně rozhodlo, že všechny jeho scény budou nakonec z finálního střihu kompletně odstraněny. Z nějakého důvodu se však ani neobjevily v oficiálních vystřižených scénách, které lze například najít na DVD verzích filmu. Sám Mayall údajně o filmu neměl příliš dobré mínění, přičemž během produkce prý svými vtipy celý štáb hodně rozptyloval. Když se následně dozvěděl, že ho z filmu vystřihli, tvůrcům to však nezazlíval.

Sám Chris Columbus ale prohlásil, že by velice rád vydal svou vlastní režisérskou verzi, která by měla něco kolem tří hodin. A právě v té bychom se mohli dočkat všech scén, ve kterých se Mayallův Protiva objevuje. Původní Kámen mudrců má asi 2 hodiny a 30 minut, tudíž nová režisérská verze by nám tak mohla dopřát přibližně půlhodinu zcela nového obsahu. 

Režisér taktéž uvedl že vydáním tříhodinové verze, ve které se bude nacházet Protiva, uctí Mayallovu památku. V jednom rozhovoru herec Chris Rankin, který ztvárnil Percyho, odhalil, že se například natočila scéna, jež v knižní předloze představí Protivu úplně poprvé. Bylo to krátce po příchodu Harryho a jeho budoucích spolužáků do Bradavic, kdy čekali před Velkou síní na profesorku McGonagallovou, aby je mohla uvést na zařazování. To znamená, že ona scéna měla být někde kolem filmové sekvence, kdy se Harry poprvé střetne s Draco Malfoyem. Zda nakonec Columbus opravdu pustí ven tříhodinovou verzi Kamene mudrců, je zatím otázkou. Ale rozhodně bychom to uvítali.