Profesor Kratiknot patří mezi nejzajímavější postavy z celého učitelského sboru Bradavic. Je to maličký a chytrý chlapík, který na škole čar a kouzel vyučuje kouzelné formule, přičemž je i ředitelem havraspárské koleje. A i přestože v příběhu nehraje zas až tak podstatnou roli, je to pořád jeden z nejvýraznějších obyvatel Bradavic, na kterého nelze jen tak zapomenout. Ve všech filmových adaptacích ho hrál Warwick Davis, což si ale někteří diváci nemusí uvědomit, protože ve Vězni z Azkabanu došlo k opravdu výrazné změně jeho vzhledu, kvůli čemuž se někteří domnívali, že došlo k přeobsazení. Ostatně něco takového se přeci stalo i s postavou Brumbála. Ale v případě Kratiknota je to jinak. S touto informací přišel The Leaky Cauldron

Všechno je to kvůli scénáři k Vězni z Azkabanu. Steve Kloves, který se o něj postaral, do něho zkrátka Kratiknota nezahrnul. Tudíž to vypadalo, že Warwick Davis se ve třetím díle vůbec neobjeví. Jeden z producentů však přeci jenom chtěl Davise do filmu nějak protlačit. Proto se nakonec rozhodlo, že mu připadne role nepojmenovaného sbormistra. A jakmile začaly práce na čtvrtém díle, tedy na Ohnivém poháru, jeho režisér Michael Newell se Davisovi svěřil, že se mu jeho nový image líbil. A v ten moment se ze sbormistra stal najednou Kratiknot. A tak to posléze zůstalo až do konce série.

Je trochu škoda, že změna Kratiknotova vzhledu není odůvodněna něčím originálnějším, co by pasovalo do kouzelnického světa. Třebaže se maličký profesor o prázdninách mezi druhým a třetím dílem vydal na dobrodružnou výpravu, na které našel pramen mládí. Případně za tím mohl stát nějaký incident na učitelské párty na konci roku, kdy podnapilé McGonagallové, jakožto učitelce přeměňování, krapet ujela ruka, což mělo na Kratiknota permanentní účinky.