Na letošním Netflix TUDUM se nám ukázalo mnoho zajímavých projektů. Samostatný prostor byl věnován i japonské tvorbě, z níž nepochybně vyčnívá chystaný seriál Gudetama: An Eggcelent Adventure, který se konečně ukázal v podobě plnohodnotného traileru. Jméno Gudetama vám asi moc říkat nebude, ale vězte, že v Japonsku jde o obrovský fenomén.

Gudetamu přivedla na svět už v roce 2013 designérka Emi Nagashima, která vystupuje pod přezdívkou AMY. Ta jej v rámci soutěže vytvořila pro obrovskou společnost Sanrio, která se zabývá tvorbou takzvaných kawaii (neboli roztomilých) postaviček a předmětů. Tou asi nejslavnější je proslulá Hello Kitty. Netrvalo dlouho a o rok později se Gudetama dočkal vlastního animovaného seriálu, který má už více jak tisíc epizod, kdy každá trvá kolem minuty. Gudetama je normální vaječný žloutek. Tedy kdyby měly žloutky oči, pusu a zadek. Emi Nagashima si žloutek vybrala proto, že skvěle vyobrazuje dnešní generaci. Gudetama je apatický, unavený životem, neustále v depresi a nic ho nebaví. Miluje však pojídání sojové omáčky, která do jeho života vnáší alespoň trochu radosti. Pro jeho osobnost (a vlastně i lenost) si jej kupodivu japonská veřejnost zamilovala.

Netflix se rozhodl, že je čas Gudetamu přinést širšímu publiku. V chystané adaptaci se můžeme těšit na poněkud netradiční variaci na road movie. Gudetama si žije svůj život v lednici, smířen s tím, že dříve či později skončí na něčím talíři. Jeho líný klid však přeruší Shakipiyo, malé žluté kuře s růžovou skořápkou místo spodku. To si usmyslí, že musí najít jejich matku a právě Gudetama mu v tomto úkolu musí pomoci. Asi už tušíte, že náš vaječný žloutek z tohoto nápadu není příliš nadšený. Nakonec ale souhlasí a společně s Shakipiyou se vydává vstříc dobrodružství.

Z ukázky to vypadá, že se můžeme těšit na ztřeštěnou podívanou plnou roztomile bizarních nápadů. Nechybí ani výborný japonský dabing. Zajímavý je i vizuál seriálu, který si nehraje na kdovíjakou realističnost a bude věrný spíše animované předloze. Ostatně se můžeme těšit i na další postavy, které se objevily už v původním seriálu. V ukázce jsme například mohli vidět Guretamu, což je vejce, které se zkazilo. Objeví se zde i několik lidských postav. S největší pravděpodobností se můžeme těšit na Satoru a jeho mladší sestru Yuri, kteří jsou Gudetamovi přátelé. Vidět Gudetamu ale může jedině ten, který je stejně jako on plný apatie, a tak má další postava, režisér Inoue, který až příliš pracuje, smůlu a Gudetamu se marně snaží hledat.

Že to všechno zní bláznivě? Ano, ale my se už tohoto zvláštního seriálu nemůžeme dočkat. U nás bude na Netflixu uveden pod názvem Gudetama: Dobrodružství natvrdo a dočkáme se jej už 13. prosince tohoto roku.