Tak jako loňský rok, i letos jsme si pro vás připravili výběr toho nejlepšího z komiksů, co letos vyšlo a co jsme stihli během roku 2022 přečíst. Rovnou říkáme, že se nejedná o výběr toho nejlepšího, co vyšlo, ale o výběr toho nejlepšího, co se líbilo mně (Zypovi) a mému kolegovi Šebronovi.

Nutno také podotknout, že ve výběru totálně absentuje manga, protože ani jeden z nás není plnohodnotný manga čtenář, tudíž nám přijde nevhodné vybírat knihy, které jsme nečetli a úplně jim tak nerozumíme, byť i některá manga se nám letos do rukou dostala. Takže můžeme začít s tím, které komiksy nás letos nejvíce zaujaly.

ZYPO VÝBĚR

BRIAN M. BENDIS – ALIAS

Legendární komiks Briana M. Bendise, kvůli kterému v nakladatelství Marvel založili řadu MAX pro příběhy poněkud drsnějšího ražení. Svým pojetím jde o možná nejdospělejší marvelovský komiks, jenž se dost vymyká běžné produkci nakladatelství. Tak zejména Jessica Jonesová sice má superschopnosti, ale radši je nepoužívá. A představa, že by se ještě někdy oblékla do kostýmu, ji děsí. K tomu má celkem problémy s alkoholem a její obvyklý slovník by Captain America rozhodně neschvaloval.

Nakladatelství Argo nečekaně zabrousilo do vod nakladatelství Marvel a rozhodně neudělalo chybu. Alias sleduje osudy bývalé superhrdinky Jessici Jones, která si založila vlastní detektivní kancelář. Hutný noirový příběh sledující několik případů se Bendisovi opravdu povedl. 28 sešitů dělá z knihy pořádnýho macka, který je plný drog, sexu, násilí a alkoholu. Kdo má rád noir, rozhodně zde chybu neudělá.

ED BRUBAKER/STEVE EPTING – VELVET

Velvet Templetonová sice pracuje pro jistou agenturu jako sekretářka, ale její minulost podléhá nejpřísnějšímu utajení, přičemž o ní vědí pouze její nejvyšší nadřízení. Mohla by pod křídly organizace v klidu dožít, jenže pak kdosi zničehonic zabije jednoho z jejích oblíbených kolegů a zároveň jednoho z nejlepších tajných agentů na světě. A protože Velvet se celý případ nezamlouvá, začne ho vyšetřovat na vlastní pěst. Což je jedna z největších chyb jejího života.

Všechno, čemu Velvet Templetonová věřila, je totiž jedna velká lež. Čeká ji velký hon za pravdou, při kterém není úplně jasné, kdo je lovec a kdo kořist. S každým dalším krokem se vynořují nová, a ještě obludnější tajemství. Vydejte se s Velvet na dobrodružnou honičku přes půlku zeměkoule, abyste spolu s ní osvětlili spiknutí vedoucí až do těch nejvyšších kruhů.

Ed Brubaker společně se Steve Eptingem nám doručili před lety Zimního Vojáka pro Marvel. Už v té době se rozhodli, že jejich další dílo bude špionské drama, kde hlavní roli bude představovat žena. Velvet Templetonová na první pohled může připomínat sekretářku Moneypenny z populární série o Jamesovi Bondovi. Jenže Velvet je spíše Jason Bourne, který dokáže využívat i své ženské stránky ve svůj prospěch. Bývalá elitní špionka se vydává po stopách minulosti a odhaluje impozantní špionský příběh, který je zasazen do období vlády Richarda Nixona. S Velvet procestujete celý svět a na skok se zastavíte i v Praze.

ED BRUBAKER/SEAN PHILIPS – ZABIJ, NEBO BUDEŠ ZABIT 1, 2

Dylan je obyčejný, depresemi sužovaný vysokoškolák – dokud veškeré jeho představy o světě nezmění neúspěšná sebevražda… a nevyšle ho na nedobrovolnou dráhu maskovaného mstitele. Newyorské policii netrvá dlouho, než pochopí, že jim přímo uprostřed metropole maskovaný člověk zabíjí zločince, přičemž sestaví vyšetřovací tým, který ho má chytit. A Dylan se mezitím propadá stále hlouběji do temnoty, do níž ho zavedla zvrácená smlouva uzavřená s démonem… „Zabíjej pro mě, nebo budeš zabit.“

Ed Brubaker je mistr noirových komiksů. Nicméně se svým dvorním kreslířem Sean Philipsem se nyní vydává prozkoumat vody superhrdinství. Tedy né tak docela. Příběh o Dylanovi je temný a drsný. Zkoumá tenkou hranici mezi tím, jestli je člověk vrah, či hrdina. Zkoumá komplexně psychiku člověka a jak má jeho chování destruktivní vliv na něj samotného i jeho okolí. V této dvoudílné sérii Brubaker opět posouvá hranice svého scénáře dál, ale furt zůstává tím autorem, jehož dílo je extrémně čtivé, poutavé a nabízí mnoho otázek, které ve čtenáři zanechá.

BRAD MELTZER – KRIZE IDENTITY

Když Sue Dibnyovou, manželku Elongated Mana, někdo zavraždí v jejím vlastním domě, superhrdinskou komunitu to zdrtí. Všichni hrdinové na celé Zemi jsou otřeseni. Semknou se, aby společně truchlili, dohlédnou na své blízké a okamžitě zahájí celosvětové pátrání po vrahovi. Jenže jedna skupinka hrdinů si myslí, že už vědí, kdo Sue Dibnyovou zavraždil. Před mnoha lety, aby ochránili Sue a další lidi před superpadouchy, překročili Green Arrow, Hawkman, Black Canary, Atom a Zatanna pomyslnou čáru. Nyní jejich dlouho ukrývané tajemství roztrhá superhrdinskou komunitu na kusy.

Na komiksu mě zaujala především komorní atmosféra, na kterou v superhrdinském komiksu nejsem úplně zvyklý. Je až neskutečné, že Krize Identity je až skličující detektivkou, která zkoumá, kam až jsou hrdinové schopni zajít při ochraně svých blízkých. V knize se objeví mnoho hrdinů včetně velké trojky, ale ta prim rozhodně nehraje. Pátrání po vrahovi, který si bere na paškál příbuzné hrdinů, vede především pětice Green Arrow, Hawkman, Black Canary, Atom a Zatana. A věřte mi, jejich tajemství je opravdu dechberoucí. Brat Meltzer společně s kreslířem Ralphem Moralesem nám servírují nezapomenutelný zážitek, kvůli kterému na superhrdiny budete nahlížet zcela novým pohledem.

JOE HILL/GABRIEL RODRIGUEZ – ZÁMEK A KLÍČ: ZLATÝ VĚK

Rod Zámkových po celé generace kráčí temnými chodbami Klíčova, kde odemyká dveře vedoucí k nejrůznějším divům a kouzlům. Tato kniha obsahuje pět mistrovsky zpracovaných povídek, v nichž se scenárista Joe Hill spolu s výtvarníkem Gabrielem Rodriguezem vydávají do dob dávno minulých. Zlatý věk obsahuje tři úvodní krátké povídky: Malý svět, Do nitra Luny a také vůbec poprvé publikovanou minipovídku Síla hudby, které pomalu, ale neodbytně směřují k drásajícímu finále rozehranému v povídce „...jak vojska bledých čet...“ a vrcholícímu v crossoveru se Sandmanem, v příběhu Co peklo schvátí..., v němž se objeví také Lucifer a mnohé další postavy ze slavného Gaimanova komiksu. Každý z příběhů představuje úryvek ze života předků rodiny Zámkových z počátku dvacátého století, kteří, stejně jako jejich potomci, sváděli pomocí kouzelných klíčů velké i malé bitvy. Ať už však bojovali na frontě první světové války, případně v hlubinách samotného pekla, vždy se snažili především ochránit svou rodinu i svět.

Povídkový prequel Zámku a Klíče propojuje fantastický svět plný magických klíčů se světem Sandmana Neila Gaimana a propojuje ho přímo fantasticky. Pět povídek nás provede osudy rodiny Zámkových, kteří žijí v Klíčově v dobách před první světovou válkou. Znalosti předchozích knih nejsou potřeba, a tak nás Joe Hill s Gabrielem Rodriguezem nechávají ve víru imaginace a fantazie. Dojemné a drsné příběhy jsou tou pravou esencí série Zámku a klíče. Za mě povinnost pro všechny fanoušky Klíčova i Gaimanova Pekla! Dechberoucí crossover.

ŠEBRON VÝBĚR

JEFF LAMIRE – ZATOULANÍ PSI

Kanadský autor Jeff Lemire si prý přesně nepamatuje, jestli při kreslení svého prvního komiksu měl na stole připravenou silnou černou kávu, nebo whisky. Obojí by se hodilo i čtenářům, až budou prožívat tuto surovou povídku o bezejmenném hromotlukovi v pruhovaném triku, který ztratil svou rodinu. V živelných tazích, ve vzteklé kombinaci červené a černé barvy, se odehrává cesta za pomstou, která vede přes zbloudilé námořníky i neporaženého zápasníka. Komiks Toulaví psi dnes nabízí jedinečnou plavbu proti proudu času na samotný začátek kariéry autora, který se později proslavil díly jako Essex Country nebo Potápěč. Ukazuje, jak to vypadalo, když slavný tvůrce poprvé zatnul pěsti.

Zatoulaní psi jsou prvním Lemireovo komiksem. Již zde se plně projevuje Lemireho fascinace hrdiny, kteří jsou navenek drsní, ale uvnitř silně dobromyslní. Silné a strhující rodinné drama, které se odehrává na pár stránkách, ale i tak z vás dokáže vymačkat ohromnou bouři emocí. Špinavá, až depresivní kresba, kde prim hraje červená s černou, v díle krásně vyniká a je předzvěstí toho, jaký skvělý autor se z Jeffa Lemire vyklubal.

JEFF LEMIRE – SWEET TOOTH – KNIHA DRUHÁ

Lidské rase nastaly nejtemnější časy. Za sedm let od doby, kdy se objevila nákaza, zemřely miliardy lidí. Všechny narozené děti tvoří podivnou novou rasu hybridů ze zvířat a lidí. Jeden z mála přeživších lidí, tulák jménem Jepperd, si k jednomu takovému dítěti, milému jelenímu chlapci Gusovi, vytvořil pouto. Dokonce i mezi hybridními dětmi však Gus představuje anomálii, protože to vypadá, že se narodil ještě před epidemií. Ve víře, že Gusova minulost může být klíčem k původu nemoci, zamíří Jepperd s chlapcem společně na sever na Aljašku. Doufají, že když se jim podaří rozkrýt příběh jeho zrození, dozví se též, jak nemoc vyléčit. Jedna znepokojivá otázka však zůstává: Jestli Gus není výsledkem nákazy, nebyl její příčinou?

Sweet Tooth alias Mlsoun se dá považovat za magnum opus Jeffa Lemira. Zatímco první kniha nás víceméně seznamovala se světem, kde lidi jsou na pokraji vyhynutí, protože lidstvo ochromila smrtící nákaza a díky tomu vznikl nový hybridní druh kombinující lidi a zvěř, druhý díl je už pořádným heavy metalem a putováním hybrida Guse a lidského drsného opatrovníka Jepperda. Druhá kniha Sweet Tootha nabízí to nejlepší z Lemireho tvorby. A milovníci postapokalyptických světů si užijí pořádně drsnou zábavu.

MATTSON TOMLIN/ANDREA SORRENTINO – BATMAN: DVOJNÍK

Bruce Wayne působí v roli Temného rytíře teprve asi rok, ale už teď dokáže poznat, že jeho mise slaví úspěch. Bohužel si ale nadělal pár vlivných nepřátel. Lidé, kteří mají v Gothamu moc, velmi nelibě nesou to, jak Batman narušuje chod jejich města... a vypadá to, že jeden z nich má plán, jak samozvaného ochránce pořádku neutralizovat. Na střechách a v ulicích města nyní hlídkuje druhý Batman – a tenhle nemá žádné zábrany, pokud jde o zabíjení zločinců, dokonce i naživo před kamerami. Temnému rytíři je teď v patách celá gothamská policie společně s bohatými a vlivnými obyvateli. Batman proto musí najít svého dvojníka a očistit nějak své jméno. Jak ale můžete prokázat svou nevinu, když se schováváte za maskou?

Jestli prahnete po pokračování Batmana, kterého nám ve svém filmu letos představil Matt Reeves, tak sáhněte po komiksu Batman: Dvojník. Až na pár drobností se toto dílo dá brát jako volné pokračování filmu. Opět drsná detektivka, kdy Batman hledá v Gothamu svého dvojníka, který se nebojí porušit netopýří kodex. Batmanův dvojník totiž zločince ve jménu samozvaného ctitele vraždí. Komiks je psychedelickým výletem do zmučené duše Bruce Wayna a krásně vykresluje, že každý hrdinský skutek vyžaduje určitou daň, kterou né každý je schopen přijmout. Další trefa od DC Black Label. Tenhle Batman za přečtení rozhodně stojí.

ALAN MOORE/DAVID LLOYD – V JAKO VENDETA

Další klasický komiks z dílny mistra scenáristy Alana Moora, tentokrát jedno z jeho klasických a léty prověřených mistrovských děl. Děsivý a působivý příběh o ztrátě svobody a identity v totalitní společnosti. V JAKO VENDETA, to je obraz světa, kde vládne zoufalství a nic nepromíjející tyranie. V JAKO VENDETA, to je břitký pohled na svět a lidi, inteligence, vtip, hořkost i cit: všechno, čím komiks údajně nikdy neměl být.

Tady Šebron trochu podvádí. Ale i tak román V jako vendeta vyšel letos v dotisku, tudíž ho do našeho seznamu můžeme směle zařadit. Alan Moore nám zde servíruje skličující dystopické drama, které sleduje osudy mladičké Eve Hammond, plus i anarchisty, který si říká jednoduše V. Komiks řeší spousty důležitých otázek i na dnešní dobu, například ztráta individuality a svobody. Zde nic jako dobro či zlo neexistuje. Každá z postav se pohybuje v šedé zóně ve světě, který neodpouští. Dnes by již tento kultovní komiks neměl chybět v žádné knihovničce.

ALAN MOORE/JACEN BURROWS – PROVIDENCE OMNIBUS

Jeden z největších komiksových opusů velmistra komiksového média Alana Moora vychází v jediném svazku. Vnitroblok, Neonomicon i Providence se tak dostávají českému čtenáři v opulentní knize, která je povinností pro všechny fanoušky kultovního autora. Sága vrhá světlo na dodnes neprozkoumané hrůzyplné aspekty děl H. P. Lovecrafta. Opulentní hororový komiks je proto právem oslavován jako jedna z nejobsáhlejších knih věnujících se znepokojujícím motivům Lovecraftova díla. Epos představuje události předcházející napsání nejslavnějších povídek z mytologie HPL. Zároveň ukazuje důsledky jejich stvoření pro naši realitu a sny. Moore nenechal nic náhodě a podílel se na všech fázích výroby – od příběhu přes kresbu a lettering až po samotné vydání. Výsledkem je mistrovské dílo posouvající hranice žánru, které umožňuje znovu si prožít všechny příběhy klasického kánonu v nových a překvapujících souvislostech.

Když se řekne Alan Moore, tak synonymem pro jeho dílo je Providence. Omnibus nabízí tři příběhy – Vnitroblok, Neonomicon a Providence. Všechny patří do jednoho ohromného vyprávění, které je na komiks nezvykle hutné a složité. Milovníci H.P. Lovecrafta se můžou těšit na masivní hororový komiks, který dovede být opravdu děsivě tíživý, ale nechybí zde ani explicitní erotika, která může méně otrlé čtenáře překvapit. Zatímco Vnitroblok a Neonomicon jsou více přímočaré, tak Providence se vyžívá v pomalém atmosférickém tempu. Celé dílo se právoplatně řadí mezi nejvýznamnější díla grafických románů.

A to by bylo vše! Rozhodně nám dejte vědět i vy, jaký letošní komiks se vám líbil nejvíce. Do seznamu se nám nedostalo spoustu děl, které by se tam jednoznačně neztratily. A my se s dalšími komiksovými novinkami vytasíme možná dříve, než si myslíte!