Spisovatel a novinář Dmitrij Gluchovskij se stal nepřítelem Ruska. Ruské ministerstvo vnitra dnes na autora postapokalyptické sci-fi novely Metro, na jejíž základě vznikla i oblíbená videoherní trilogie Metro od studia 4A Games, vystavilo zatykač.

Gluchovskij se naštěstí nenachází v Rusku. To je také důvod, proč se veřejně několikrát vyjádřil proti válce na Ukrajině. Dokonce se snažil mezi ruské občany šířit informace o ztrátách ruské armády a poukazoval na zbytečné zabíjení ukrajinských civilistů.

Proč Kreml po Gluchovským pátrá, nebylo upřesněno. Média spekulují, že je to právě z důvodu zpráv o válce. Ty Rusko označuje za lživé a hrozí za ně až 15 let vězení.

Metro 2033 je postapokalyptický román, který popisuje život přeživších v moskevském metru po skončení jaderné války na zemi. Válka je ale v knize zmíněna jen letmo. Místo ní se soustředí na lidi žijící v metru, zejména potom na hlavního hrdina Arťoma. 24letý mladík žije v jedné ze stanic, která je pod útokem mutantů.

Metro 2034 se zaměřuje na odlehlou stanici Sevastopolská, kde se odehrává cosi záhadného. Její obyvatelé jsou zneklidněni, protože ze severního tunelu – jejich jediného spojení s vnějším metrem – k nim přestaly pronikat jakékoliv zprávy. Všechny průzkumné skupiny, které tam vyslali, beze stopy zmizely. V této situace se tajuplný velitel Hunter, který se na Sevastopolské objevil teprve před několika týdny, rozhodne, že přijde té záhadě na kloub… A tak začíná fantastické dobrodružství, jež vede hluboko do mýtů moskevského metra – mýtů, které rozhodují o osudu lidstva.

Metro 2035 završuje příběh Arťoma z Metra 2033. Přeživší se ze všech sil upínají k životu a odmítají se vzdát. Sní o tom, že se vrátí na povrch – jednou, až pomine radioaktivní záření způsobené svrženými jadernými bombami. A nevzdávají se naděje, že najdou další přeživší…

Pokud neradi čtete a raději hrajete hry, tak doporučujeme hry Metro 2033, Metro: Last Light a Metro Exodus od ukrajinského studia 4A Games. Všechny tři mají české titulky. Tvůrci mezitím pracují na dalším Metru. Psali jsme o něm zde.