Legendární a oscarový herec Gary Oldman se v rámci své herecké kariéry objevil v celé řadě slavných filmů. Dracula, Pravdivá romance, Pátý element, Leon a třeba i Harry Potter, kde ztvárnil Siriuse Blacka. Momentálně také Oldman vystupuje ve špionážním seriálu Slow Horses od Apple TV+, který vychází podle předlohy od Micka Herrona. Po úspěchu první řady se tak na začátku příštího měsíce dočkáme také řady druhé, přičemž streamovací služba dala nedávno zelenou i řadě třetí. V nedávném rozhovoru pro Times ale slavný herec odhalil, že jakmile celý seriál dojede do konce, možná to zároveň bude znamenat konec jeho herecké kariéry. Oldman tak během rozhovoru prohlásil následující:

,,Měl jsem záviděníhodnou kariéru, ale i kariéry chřadnou, přičemž sám mám jiné věci, které mě kromě herectví zajímají. Když jste mladí, myslíte si, že si najdete čas na všechno, pak ale roky plynou. Příští rok mi bude 65 let, sedmdesátka už je za rohem. Nechce se mi aktivně hrát v osmdesáti. Byl bych opravdu šťastný a poctěný, kdybych to mohl celé zabalit jako Jackson Lamb [jméno hercovy postavy ve Slow Horses] a pak pověsit kravatu na hřebík.“

Není to ostatně poprvé, co Oldman naznačoval blížící se odchod do hereckého důchodu. Začátkem tohoto roku také řekl serveru Deadline, že postavu Jacksona Lamba by klidně mohl hrát mnoho let, ale zároveň dodal, že jeho odchod do důchodu už je „na obzoru.“

Oldman je ale stále poměrně dost aktivní i ve filmovém světě. Minulý rok se například objevil ve snímcích jako Žena v okně, Crisis a Zabijákova žena & bodyguard. Příští rok se také objeví v novém filmu Christophera Nolana jménem Oppenheimer, který bude vyprávět o titulním tvůrci atomové bomby.

Letos za sebou však žádný snímek nezanechal, ovšem patrně především z toho důvodu, že působil ve výše zmíněném seriálu, který si zatím vychvalují jak kritici, tak i diváci. Seriál Slow Horses tu s námi každopádně ještě nějaký ten pátek určitě zůstane, tudíž na loučení s Oldmanem je ještě brzy. 

A kdo ví, možná si to talentovaný Angličan ještě rozmyslí, 65 let je přece pro herce ještě krásný věk! Oldman byl během své kariéry třikrát nominovaný na Oscara, přičemž jednu z nominací proměnil v roce 2018, kdy získal cenu Akademie v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli za film Nejtemnější hodina. Je také držitelem Zlatého glóbu a dvou cen BAFTA.

Jaká je vaše nejoblíbenější role Garyho Oldmana?