Přednedávnem na HBO Max konečně premiéroval jeden z nejočekávanějších seriálů letoška, kterým je samozřejmě Rod draka, spin-off na slavnou Hru o trůny, jenž se zaměřuje na vládu mocných Targaryanů. A jak se zdá, o seriál je opravdu extrémní zájem, HBO Max dokonce na nějakou dobu spadlo, protože ho přetížil nával předplatitelů, kteří si chtěli pustit první díl.

Reakce jsou zatím z velké části pozitivní, přičemž mnozí doufají, že spin-off spraví chuť všem fanouškům původního seriálu, kteří ještě stále nadávají na jeho poslední řady. Když už je o nich řeč, sám spisovatel G. R. R. Martin, z jehož slavných děl oba dva seriály vycházejí, v rozhovoru pro The Wall Street Journal odhalil, že podle něho měla mít Hra o trůny sérií minimálně deset. V rozhovoru tak prohlásil následující:

,,Říkal jsem, že to musí mít alespoň deset sezón, možná i dvanáct a třináct. V tom jsem ale neuspěl. Na tvorbě pozdějších řad jsem se nijak nepodílel, tedy kromě vymyšlení světa, příběhu a postav. Věřím ale, že na Rod draka mám mnohem větší vliv.“

Nutno také dodat, že Martin s tvůrci kdysi řešil i to, zda by nebylo lepší místo finálové řady natočit tři celovečerní filmy. V rozhovoru z roku 2020 tak odhalil následující:

,,Zvážili jsme jednu možnost: David Benioff a Dan Weiss, tvůrci celého seriálu, chtěli původně celý příběh po sedmé sérii zakončit třemi dlouhými filmy. Tvoříme ale seriálové dílo, nikoliv filmové. A kdyby HBO opravdu nechalo vytvořit takový film, podobně jako snímek podle seriálu Deadwood, šel by pouze na televizní obrazovky, ne do sálů kin. Všechno se v dnešní době mění. Všechno se míchá dohromady. Dnes už pořádně neznáme hranice mezi kinem, službami webového přenosu a televizí."

Vzhledem k tomu, že některé epizody z následně natočené osmé řady skutečně měly délku celovečerního filmu, tak by si tím tvůrci asi moc nepomohli. Jen si zkuste představit, kdyby se osmá série skládala pouze ze tří dílů, které by musely celé její dějství v plnosti odvyprávět. 

Martin si každopádně první sérii Rodu draka velice vychvaloval, zároveň také věří, že veškeré fanoušky jeho díla naprosto ohromí. Tak uvidíme, nakolik dobře si seriál povede v následujících týdnech. Tvůrcem celého seriálu je Ryan J. Condal, který se s Miguelem Sapochnikem postaral o scénář. Sapochnik, veterán z původního seriálu, si taktéž zrežíroval několik epizod.

Už jste viděli první epizodu Rodu draka? Co na ni říkáte?