Jan Klíma je převážně fyzikem a vysokoškolským pedagogem. Jeho znalost teoretické fyziky, kterou vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity, ho však dovedla k psaní vědeckofantastických povídek. Kromě tohoto žánru píše i humoristické romány s detektivní zápletkou, nebo překládá anglicky psané prózy různého zaměření.

V poslední době pracoval na sci-fi povídkové sbírce s názvem Kosmické listy s podtitulem Listy pro scifisty, kterou dnes vydává české nakladatelství Dokořán. Od knihy však nečekejte klasickou sci-fi akci, kterou znáte například z knih od Františka Kotlety. Kosmické listy jsou totiž spojením humoristického románu a sci-fi povídek.

Hlavním hrdinou sbírky je teoretický fyzik Aleš Král. Ten se uchází o místo vedoucího literární přílohy v redakci měsíčníku Kosmické listy. Během jednoho roku tento nový redaktor zveřejňuje vlastní sci-fi povídky, které se odehrávají v nepříliš vzdálené budoucnosti, v roce 2034. Celá kniha následovně představuje spojení humorného románu (příběhová linka Aleše Krále) s krátkými sci-fi povídkami, jež tvoří druhou narativní rovinu knihy. Do povídek autor použil svojí znalost fyziky a obeznámenost s problémy, které mohou přinést pokročilé informační technologie. V knize však není použitá klasická vize konce světa. Jde spíše o představení futuristických zařízení (stroj na sny, generátor trapných situací a dobré nálady), které nefungují tak dobře, jak jejich tvůrci očekávali.

Přečtěte si také: Vědci se stanou obětí své vlastní technologie v dystopickém biopunkovém komiksovém thrilleru Duplicant

Kosmické listy: Listy pro scifisty vycházejí dnes 16. června/júna 2020. Knihu můžete zakoupit na eshopu nakladatelství Dokořán a ve vybraných knihkupectví. Věříme, že se mezi vámi najde někdo, koho tento titul určitě osloví.