Před několika dny byla zveřejněna zpráva, že Futurama Matta Groeninga se na Hulu dočká pokračování, což rozveselilo mnoho fanoušků slavného animovaného pořadu. Radost však rychle vystřídala zloba a frustrace, jelikož se ukázalo, že jeden z hlavních členů obsazení, přesněji dabér Bendera (John DiMaggio), se v pokračování seriálu neobjeví.

DiMaggiova nepřítomnost vyvolala u diváků takovou reakci, že na sociálních sítích vznikl hashtag „#bendergate“, ze kterého se rychle stal nový trend. Fanoušci tvrdí, že bez ikonického hlasu Bendera nebude pořad takový, jaký by měl být, protože to byl právě DiMaggiův Bender, který do pořadu přinesl ty nejznámější hlášky a vtípky.

John DiMaggio s rozzlobenými fanoušky souhlasí a aktivně sdílí jejich příspěvky na sociálních sítích. V těchto příspěvcích se nejčastěji objevuje vyhrožování bojkotováním nové série Futuramy a obviňování společnosti Hulu za "ponižování Bendera".

A proč se dabér jedné z hlavních postav jako jediný neobjevil v potvrzeném obsazení pro novou sérii pořadu? Několik zdrojů poukazuje na neshody v platovém ohodnocení mezi DiMaggiem a showrunnery Futuramy. Podle Entertainment Weekly dabér odmítl nabídku, která byla vytvořena pro něj, Billyho Westa a Katey Sagal. DiMaggiův tým prý považoval nabídku za příliš nízkou, přičemž podal protinávrh, se kterým pravděpodobně nesouhlasilo studio, jelikož vyjednávání od listopadu nijak nepokročily. Studio se údajně zdráhá zaplatit DiMaggiovi více než Billymu Westovi a Katye Sagal.

Producenti pořadu podle zpráv doufají, že se DiMaggio do své role vrátí, ale že již existují náhradní plány, jak postavu přeobsadit, pokud by se dabér rozhodl svůj návrat neuskutečnit. Toto vyjádření vyvolalo další vlnu pobouření, protože podle fanoušků je DiMaggio nenahraditelný.

Ředitelka oddělení animace Kelly Turnbull označila pokus Futuramy nahradit DiMaggia někým jiným za zářný příklad daleko širšího problému, který v animačním průmyslu existuje.

"Mám pocit, že už jen myšlenka Johna DiMaggia jako nahraditelného prvku Futuramy je součástí širšího problému odvětví, které nerespektuje hlasové herce na stejné úrovni jako klasické herce. Jistě vás napadne několik dabérů, kteří svým hlasem udělali ze své postavy to, čím je. Taková postava pak nikdy nebude stejná, pokud ji bude dabovat kdokoliv jiný."

Dabér James Adomian, známý zejména díky seriálu Lumpíci a filmu Bobovy Burgery, také přispěl k podpoře DiMaggia:

"Všichni v našem oboru zaznamenali oznámení o konkurzu na dabing postavy Bendera před dvěma týdny a žádali o zasazení Johna DiMaggia, který k Benderovi neodmyslitelně patří. Tehdy jsem si nahlas řekl: 'Šup do toho!' v mém nejlepším Benderově hlasu, který bude vždy jen náhražkou hlasu Johna DiMaggia."

Na otázku, proč DiMaggio ještě neuzavřel s Futuramou smlouvu, herec Billy West, který hraje Frye, napsal: "Myslím, že John hledá to správné pero."

Jeden z nejznámějších hlasových herců v oboru, John DiMaggio, se objevil v několika hrách, filmech a pořadech. Dabér v oboru působí již od poloviny 90. let, přičemž Bender je pravděpodobně jeho nejslavnější rolí. Je také hlavní součástí Disenchantment, kde hraje krále Zøga.

Přečtěte si také: 5 šílených momentů Randyho Marshe

Nové díly Futuramy jsou oznámeny na rok 2023. A přestože návrat DiMaggia nebyl zcela vyloučen, momentálně si nemůžeme být jistí ničím. Pokud se ale DiMaggio nedokáže dohodnout s producenty Futuramy, alespoň někteří hlasoví herci nabádají své kolegy, aby roli Bendera nebrali.

"Další tip pro dabéry: Nepokoušejte se vklouznout na místo někoho jiného," napsal na Twitteru hlasový herec Andrew Kishino. "Je to divoký a nebezpečný manévr. Respektujte postavení původních dabérů, jejich talent a integritu."