Frostpunk je nádherná atmosférická hra od 11 bit studios. Od tvůrců, kteří stojí také za peckou This War of Mine, což je hra, která je také proslulá svou perfektní atmosférou. Avšak je tu ještě jedna věc, která tyhle hry spojuje. Za každé své rozhodnutí si ponesete následky a to jak dobré, tak i špatné. Přesně s tímhle se v Glass Cannon Unplugged museli popasovat, když se pustili do deskové varianty This War of Mine a o to samé se pokusí i s Frostpunk: The Board Game. 

Když máme za sebou úvod, proč se rovnou nevrhnout na deskovku jako takovou? Ve Frostpunk: The Board Game se sami, nebo až se třemi spoluhráči, pustíte do vedení posledního města na Zemi. Nacházíme se totiž ve světě, který byl zasažen sněhovou apokalypsou. Ta ponořila svět do nekončící doby ledové a vám tak nezbylo nic jiného, než se usídlit v blízkosti velkého generátoru tepla. Budete budovat, těžit suroviny, vymýšlet zákony, udržovat své občany šťastné a v bezpečí, prozkoumávat ledovou pustinu a především čelit svým rozhodnutím. 

Vaším hlavním cílem bude přežít 12 herních kol, která zde reprezentují jednotlivé dny. Jakmile se dostanete na konec dvanáctého dne, můžete začít slavit. Jelikož jste se zvládli překonat všechny překážky a dobrali se zdárného konce. Avšak to nepůjde tak jednoduše, jak by se na první pohled zdálo. Hra se totiž odehrává podle předpřipravených scénářů, které vám určují dodatečné podmínky výhry a dokonce i prohry. Každý takovýto scénář také nabídne premisu pro oba hlavní aspekty hry – příběh a mechaniky

Všechny vaše dny v kolonii začnou nějakou událostí. Ta reprezentuje určité podmínky, jež bude třeba v průběhu dne splnit. Můžou to být požadavky od vašich občanů či jiné situace. Jednotlivé figurky na herním plánu nejsou jen obyčejným kusem dřeva. Mají své potřeby, můžou onemocnět nebo mít dokonce etické a sociální požadavky. Vy budete muset tyhle události nějak vyřešit. Co bude mít samozřejmě nějaké ty následky. Ty jsou reprezentovány balíčkem karet nazvaným Dusk.

Jakmile učiníte nějaké rozhodnutí, odsouhlasíte nový zákon či splníte žádost vašich občanů, vezmete příslušnou kartu a přidáte ji do Dusk balíčku. Z něhož na konci kola poté jednu kartu vytáhnete. Čímž jsou právě reprezentovány následky vašich činů. Za mě fakt pěkná mechanika, která přivádí do hry mnohem více věcí, které bude třeba brát v potaz. 

Kromě jednotlivých událostí a vašich následků bude třeba, abyste sledovali morálku vašich obyvatel. Stejně tak bude nutností udržet míru naděje na dobré úrovni. O generátor musí být dobře postaráno, jinak hrozí možnost výbuchu a smetení celé kolonie z povrchu Zemského. Dostane se i na vyvíjení nových technologií, kde k některým se dostanete pouze průzkumem ledové pustiny. Frostpunk: The Board Game toho zvládne nabídnout fakt hodně a podle kampaně to vypadá na skvělé zpracování herní předlohy. 

Přečtěte si také: Deskovka Masters of the Universe opět uspěla

V tuhle chvíli už se zvládla vybrat neuvěřitelná částka přesahující osm set tisíc dolarů, což je skoro čtyřnásobek částky požadované. S tím, že požadovaný obnos peněz byl vybrán během pár hodin. Takže je vidět, že je o hru očividně zájem. Chcete-li se přidat k té mase lidí, která už v tuhle chvíli zaručila vznik Frostpunk: The Board Game, tak máte šanci, ale pouze do 29. 10, kdy se kampaň dočká svého konce. 

Avšak bude vás to samozřejmě stát nějaké ty penízky. A těch v tomhle případě bude muset být trochu víc, jelikož základní edice vás přijde na 75 euro, zatímco ta speciální s plastovými miniaturami vyjde na 125 euro. Ale pokud o hře uvažujete, koupit si ji přes Kickstarter vás vyjde o dost lépe než potom v retailu. Protože navíc dostanete rovnou jedno rozšíření a veškeré miniatury budou předem vystínované.

A to je jen kousek toho, co vás nakonec může čekat. Protože podle toho, kolik se vybere peněz, se ještě otevírají další cíle, které vám hru dokážou ještě více rozšířit. Například v tuhle chvíli už se můžete těšit na unikátní skulpty pro jednotlivé dřevěné i plastové miniatury, a to jsme teprve v první dni kampaně. Jen si představte, co všechno budete mít k dispozici na jejím konci.