Knižní trilogie Metro 2033 od ruského spisovatele Dmitryho Glukhovského to se svou filmovou adaptací nemá jednoduché. První pokus o natočení filmu z tohoto světa byl oznámen již v roce 2016. Tehdejší scénárista F. S. Fraizer, jenž chtěl děj přesunout do hlavního města USA, se však myšlenkově nesetkal se samotným tvůrcem knih a projekt byl na dobro zrušen, díky bohu.

Přečtěte si také: Nový román ze světa Metro 2033 nás vezme na povrch

V druhé polovině roku 2019 svitla nová naděje. Glukhovsky na svém instagramovém profilu oznámil, že filmová adaptace Metra 2033 nakonec bude existovat. Tentokrát se příprav ujala ruská společnost Gazpron Media, po jejíž taktovkou vznikla ruská předělávka Černobylu. V instagramovém postu stálo, že se ruská premiéra uskuteční 1. ledna/januára 2022. Od té doby se však neobjevily žádné další informace, takže vlastně nebylo jisté, jestli filmová adaptace Metra v uvedené datu opravdu vyjde.

Fanouškovské pochyby teď opět vyvrátil Glukhovsky na svém instagramovém profilu. V jeho postu spisovatel uvedl, že na filmu pracuje ruský režisér Jegor Baranov (Egor Baranov), tvůrce žánrových filmů Avanpost a Gogol. Asi tou nejlepší zprávou je, že scénář tvoří sám Glukhovsky. Film by se tedy mohl striktně držet knihy a neodbočovat od původní myšlenky. Datum premiéry se však bohužel posune na leden/január roku 2024.

První díl knižní série Metro 2033 vyšel v Rusku v roce 2005 a ihned se stal úspěšným bestsellerem. Kniha vypráví příběh o Arťomovi, mladém muži z pěstounské rodiny, jenž žije ve spletitém labyrintu moskevského metra, kam se zbytek obyvatel hlavního města uchýlil po jaderné válce.

„Jednotlivá lidská společenství živoří v šachtách metra, kde, co stanice, to zvláštní komunita, jakýsi mikrostát se všemi svými ctnostmi a nešvary, které známe z každodenního života na zemském povrchu.“ Arťom žije na jedné z nejbezpečnějších stanic. Jednoho dne však stanici začne ohrožovat temná moc. Hlavní hrdina se vlivem určitých okolností vydá na pouť moskevským metrem, aby odčinil svou vinu a zachránil všechny obyvatele.

Román Metro 2033 se postupem času dočkal ještě dvou navazujících literárních počinů s názvy Metro 2034 a Metro 2035. Na motivy knih taktéž vznikla FPS videoherní série od ukrajinského studia 4A Games, jejíž úspěch proslavil autorovu práci po celém světě.

Naše recenze na třetí díl videoherní série Metro