Bude tomu už téměř rok od doby, co se na natáčení westernu Rust přihodila hrozivá nehoda, při které přišla o život kameramanka Halyna Hutchins. Slavný herec Alec Baldwin během natáčení jedné z filmových scén vystřelil z pistole, která však obsahovala ostrou munici. To mělo za následek nejenom kameramančinu smrt, ale také závažné poranění režiséra Joela Souzy, kterého následně odvezla záchranka do nemocnice v kritickém stavu. Po incidentu bylo zahájeno vyšetřování.

Během letošního února tak rodina kameramanky podala na Baldwina a tvůrce filmu žalobu, ale jak se zdá, Baldwin a producenti nakonec s rodinou uzavřeli dohodu, v rámci které bude natáčení snímku Rust na začátku příštího roku zase obnoveno. Občanskoprávní žaloba rodiny tak byla nakonec stažena. 

Alec Baldwin sám tvrdil, že film by měl být dokončen už jen z toho důvodu, aby tím byla zemřelé kameramance vzdána čest. K samotné dohodě se vyjádřil i její manžel Matthew Hutchins, který prohlásil následující:

,,Nemám zájem pouštět se do obviňování nebo přisuzování viny (producentům nebo panu Baldwinovi). Všichni jsme přesvědčeni, že smrt Halyny byla strašná nehoda. Jsem vděčný, že se producenti a představitelé zábavní komunity sešli, aby vzdali hold Halynině finálnímu dílu.“

V samostatném prohlášení Baldwinova právního zástupce Luka Nikase se také uvádí:

,,Během tohoto obtížného procesu si všichni zachovali specifickou touhu udělat to, co je pro Halynina syna nejlepší. Jsme vděční každému, kdo přispěl k vyřešení této tragické a bolestné situace."

Matthew Hutchins se tak k filmu připojí jako jeden z výkonných producentů. Na plac by se tak měl vrátit jak Baldwin, tak i zbytek herců, mezi které patří například Jensen Ackles. Do režisérského křesla se také vrací výše zmíněný Joel Souza, který se k celé situaci vyjádřil následovně:

,,Ti z nás, kteří měli to štěstí, že trávili čas s Halynou, věděli, že byla nesmírně talentovaná, laskavá, kreativní a byla zdrojem neuvěřitelné pozitivní energie. Jen bych si přál, aby ji svět poznal za jiných okolností, což by se díky její úžasné práci určitě stalo.“ 

I přestože návrat k produkci bude jistojistě neveselý, Souza se s Baldwinem shoduje na tom, že dotočením snímku uctí kameramančinu památku. Znovu natáčet by se mělo někdy během příštího ledna.

Zatím však není známo, kdy přesně bychom se snímku mohli dočkat.