Sem tam se v našich malých krajinkách objeví velice úspěšný autor co sází do prodeje jednu knihu za druhou. Autor o kterém dnes budeme psát je však pro naše země velice výjimečný, protože všechny jeho knihy sklízejí opravdu vysoká hodnocení a navíc psal pod pseudonymem i romány ze světa Barbara Conana. Řeč je o slovenském spisovateli Juraji Červeňákovi (pseudonym: Thorleif Larssen, George Callahan), který kromě psaní knih dříve pracoval jako redaktor pro časopisy Fantázia, Pevnost, anebo DVD mag. V současné době se živí už jen jako spisovatel a publicista na volné noze.

Přečtěte si také: První dekáda Červenáka ve slovenštině

Je mu teprve 45 let, ale za svůj život stihl napsat okolo 40 knih. Mezi jeho nejslavnější série patří například fantasy zpracování české pověsti o Bivojovi, která čítala tři navazující díly. Opomenout také nesmíme 4 romány ze světa Barbara Conana, které autor napsal pod výše zmíněnými pseudonymy. Tím nejlepším je nejspíše Conan a dvanáct bran pekla, který vydalo nakladatelství Brokilon v roce 2003.

V roce 2013 Červeňák napsal fantasy westernovou povídkovou knihu s názvem Chřestýš Callahan. Teď se možná většina slovenských čtenářů zastaví nad českým názvem, anebo se už zastavilo na předešlých názvech. Juraj Červeňák totiž většinu svých knih vydal v češtině a to kvůli komerčním důvodům. A ten samý důvod byl nejspíše i u Chřestýše Callahana. Ten však již velice brzy vyjde i ve slovenské verzi pod názvem Štrkáč Callahan, navíc v pevné vazbě a s mnohem hezčím, doslova krásným cover artem. Vydání na Slovensku náleží nakladatelství Artis Omnis a cover art vytvořil Červenákův „dvorní ilustrátor“ Michal Ivan.

Příběh se odehrává na ještě divočejším divokém západě, v arizonském pohraničí, v ráji banditů, nájemných vrahů, šlapek, lovců skalpů a indiánských hrdlořezů. V tomto zlém kraji je však jeden člověk za tuto chátru vděčný. Tím člověkem je Callahan, pistolník a lovec, který když vytáhne svou Krásku a Bestii, štvanci padají po tuctech. Jenže lovec narazí na nelidské nebezpečí, na mrtvé, jenž odmítají hnít ve svých hrobech, na přízraky z dávnověkých podzemních chrámů a na démony, kteří přežívají díky lidské krvi. A tohle nebezpečí dokáže Callahanovi opravdu pokazit náladu...

Štrkáč Callahan by měl vyjít 30. června/júna tohoto roku. Předobjednat ho můžete s 15% slevou na eshopu martinus. Pokud máte rádi spojení fantasy a westernu, určitě byste tento titul neměli minout.