Young adult fantasy sérii Zloději dýmu od Sally Green (Half Bad) si oblíbilo celkem velké množství čtenářů nebo spíše čtenářek v Česku. Stejnojmenný první díl si v uživatelských recenzích odnesl slušných 82 procent. Druhý díl s názvem Svět démonů je na tom jen o čtyři procenta hůře než ten první.

Přečtěte si také: Postapokalyptický snímek Kniha přežití dostane seriálový prequel s Johnem Boyegou

Celkem stereotypní a pro nás ne moc zajímavý příběh vypraví o čtyřech rozdílných hrdinech, kterými jsou princezna, zrádce, lovkyně a zloděj. Všichni čtyři mají v rukou osud světa. Každý z nich patří k jinému národu. A tyto čtyři národy stojí na pokraji konfliktu.

„V Brigantsku se princezna Catherine připravuje na politické manželství bez kapky lásky, které pro ni chystá její krutý a ambiciózní otec. V Calidoru touží zhrzený sluha March po pomstě knížeti, který zradil jeho lid. V Pitorii cestuje lehkomyslný Edyon od města k městu a krade přitom jednu cetku za druhou, jen pro ten závratný pocit. A na pusté Severní planině při lovu démonů utíká třináctiletá Tash o holý život.“ Každý z nich je naprosto odlišný, nicméně je stále něco spojuje. Všem osud rozdal velmi špatné karty, ze kterých musejí dostat jen to nejlepší.

Pokud přeci jen patříte mezi fanoušky či fanynky této série, máme pro vás dobrou zprávu. Během tohoto týdne bude nakladatelství CooBoo vydávat třetí díl s názvem Hořící království, jenž by měl být zakončením celé série.

Datum vydání je stanoveno na 5. listopadu/novembra 2020. Kniha bude obsahovat 360 stran svázaných ve tvrdých deskách. Na webu nakladatelství je navíc k dispozici několikastránková ukázka s mapou světa této knihy.

V neposlední řadě zde máme ještě oficiální anotaci, kterou raději zakryjeme, abychom budoucí čtenáře série ochránili před případnými spoilery: „Catherinin otec má Severní planinu ve svých rukách a mladá královna musí vyslat svého věrného strážce Ambrose rovnou do jámy lvové na zoufalou misi: musí se pokusit přerušit dodávku dýmu démonů. V Calidoru mezitím Edyon a March čelí budoucnosti každý zvlášť a Tash ve světě démonů bojuje s cenou, kterou musí zaplatit za svou minulost.

Ale jak se bitva o lidská království blíží ke svému vrcholu, svět démonů odhaluje poslední příšerné tajemství. Takové, které může změnit běh války - a dějin - navždy...“