Každý jeden den se na internetu objevují informace o knižních projektech, které by člověk jednoduše přehlédnul, protože nejsou od známých autorů, nepyšní se nádhernou obálkou a postrádají jakýkoliv marketing. Jedním z těchto projektů je i fantasy kniha Statočný rytier Tyler, na jejíž myšlenku přišel slovenský autor a učitel Dušan Damián Brezány. A čím je kniha tak zajímavá?

Přečtěte si také: Vikinská pohádka Záhada run od britské historičky spojuje fantasy a detektivku

Autor na ní totiž nepracoval sám, ale většinu knihy napsali jeho žáci ve věku devíti let. Na celém příběhu se tudíž vystřídalo přes dvacet autorů. Příběh vypráví o odvážném rytíři Tilerovi, jenž je největším hrdinou kontinentu Zedixa. Na svých dobrodružných výpravách potkává mocné čaroděje, nebezpečné strigy, krvelačné draky, ale také například dobrosrdečné kyklopy. „Vydejte se spolu s ním objevit legendární Zlaté město, najít zenetovou korunu a přemoct zlého pána z Gistabaru.“

Kniha nás navíc seznámí s vytvářením celého projektu. Dozvíme se, jak děti pracovaly na hodinách slovenského jazyka, jak autoři hledali vydavatele a jak se jim to nakonec všechno podařilo. Ve finále se kolektiv autorů domluvil na vydání s nakladatelstvím Sportmedia, který titul vydal v pevných deskách.

Pokud vás projekt zaujal, můžete ho již nyní koupit například na eshopu martinus.sk. Dušan Damián Brezány knihu doporučuje pro děti ve věku devět až jedenáct let, jako takový vstup do světa fantasy literatury. Knihu by si však měli užít i dospělí čtenáři.