Britský spisovatel Terry Pratchett, který se nejvíce proslavil masivní sérií Úžasná Zeměplocha, bezpochyby patří mezi nejkultovnější autory žánrové literatury naší historie. Za svou dlouhou kariéru napsal desítky knih, svým osobitým stylem, který spojoval humor a fantasy žánr, očaroval masy fanoušků po celém světě, a dokonce byl královnou Alžbětou II. jmenován rytířem.

Vzhledem k jeho brzkému a nešťastnému skonu v roce 2015, jenž byl zapříčiněn Alzheimerovou chorobou, byli fanoušci odkázáni jen na jeho původní tvorbu. Spisovatel sice před svou smrtí rozepsal několik nových příběhů. Ty se však ke čtenářům nedostaly a ani se k nim nikdy nedostanou. Na jeho osobní přání byl totiž Pratchettův pevný disk, který obsahoval okolo deseti rozpracovaných děl, zničen parním válcem

Nové tvorby se ale fanoušci ve finále přece jen dočkají. Během sedmdesátých a osmdesátých let minulého století spisovatel přispíval svými povídkami do regionálních novin. Ovšem vzhledem k tomu, že byly příběhy publikovány pod pseudonymem Patrick Kearns, autorská práva na ně mu nebyla přisuzována. Tyto zapomenuté texty ale objevilo několik skalních fanoušků. A právě díky nim budou tyto povídky vydány v knižní formě.

Sbírka A Stroke of the Pen: The Lost Stories čtenářům nabídne dvacet povídek, které sice nejsou zasazeny do světa Úžasné Zeměplochy, ale dle slov nakladatelství Penguin Books jsou její předzvěstí. „Seznamte se s Ogem vynálezcem, prvním jeskynním mužem, kterému se povedlo ovládnout oheň. Společně s vystěhovanými duchy z Pilgarlic Towers vystrašte Radu. Navštivte Blackburry, malé tržní městečko s podivným počasím a návštěvníkem z jiného světa. A cestujte miliony let zpět v čase do hospody The Old Red Sandstone Lion,“ láká oficiální anotace.

Fanoušci se dočkají například povídky The Quest for the Keys, kterou měl čtenář Martin Lawrence téměř čtyřicet let pověšenou v rámečku na zdi. „V patnácti letech mnou The Quest for the Keys zarezonoval, a proto jsem si dal tu námahu sesbírat všechny části. Vážil jsem si jich a po pětatřicet let je udržoval v bezpečí. Přežily i několik stěhování, aniž bych věděl, jak jsou důležité. To, jak jsou důležité, jsem se dozvěděl, až když jsem se spojil Colinem Smythem, Pratchettovým nakladatelem,“ řekl Lawrence pro BBC.

Tajemství okolo ztracených povídek si Pratchett pečlivě hlídal. A to i před zmiňovaným Colinem Smythem. Ten totiž pro BBC řekl následující: „Po celá ta léta, co jsem byl Terryho vydavatelem a následně i agentem, mi nikdy nedal indicie k nalezení jeho kratších textů. Ale jak mi napsal ve svém věnování v knize Draci na hradě Ruinově, existovaly povídky, které pečlivě skrýval. Netušil jsem, jak pravdivá ta slova byla.“

Povídková sbírka A Stroke of the Pen: The Lost Stories vyjde v anglicky mluvících zemích 5. října/októbra tohoto roku. O českém vydání zatím žádné informace nejsou, ale s velkou pravděpodobností se úkolu zhostí nakladatelství Talpress, které v Česku vydalo všechny knihy tohoto kultovního britského spisovatele.