Celé dílo J. R. R. Tolkiena o příbězích ze světa Středozemě obsahuje slušné množství slov. Hlavní trilogie Pána prstenů je složena z více než 500 tisíc slov, Silmarillion a Hobit jsou ale kratší, mají jich dohromady přes 225 tisíc. Tato čísla však nejsou ničím v porovnání s fanfikcí, vydávanou pod názvem At the Edge of Lasg'len. Dva autoři, kteří již několik let na díle pracují, už pokořili množství 5 a půl milionů napsaných slov.

Stevie Barry a AnnEllspethRaven svoji tvorbu publikují na webových stránkách Archive of Our Own, jedná se i o neziskovou organizaci, která podporuje fanouškovskou chuť ke psaní. Každý den na této stránce vznikne mnoho fanfikcí, které jsou inspirované knihami, filmy i hudbou.

V rozhovoru pro Slate autoři epizodicky vydávané fanfikce prozradili, jak se k této tvorbě dostali, plus jakým způsobem jejich spolupráce začala. Hlavní hrdinkou příběhu At the Edge of Lasg'len je lidská žena Earlene, žijící v naší současné době, která při cestě do Irska potká lesní elfy.

Autorka Stevie Barry již psala fanfikci Hobita, když se s ní spojila druhá autorka AnnEllspethRaven. Společně začaly psát At the Edge of Lasg'len, přičemž Stevie zprvu fungovala jako hlavní autorka, následně si však práci rozdělily. Stevie se nyní při psaní soustředí na popis lidských postav, Ann naopak na postavy elfů.

Přečtěte si také: Tvůrci seriálu Pán prstenů: Prsteny moci už začali pracovat na třetí řadě

Dílo vzniká již přes 5 let a je aktuálně nejdelší fanfikcí na stránkách webu Archive of Our Own. Napsat takto dlouhý příběh ale nebylo primárním cílem autorek. Jejich cílem je ve skutečnosti dokončit Velkou píseň, kterou započal stvořitel Ilúvatar, díky níž byl stvořen celý Tolkienův svět. O této písni se můžete dočíst na začátku knihy Silmarillion.

Dokončit takto rozsáhlé dílo jistě není jen tak, avšak můžeme autorkám držet palce, aby se jim jejich dílo jednou podařilo dokončit. Možná se dočká takového úspěchu, že jej někdy uvidíme i na českém trhu.