Ještě před takovými osmi lety by mnoho především západních Star Wars fanoušků tvrdilo, že prequely jsou to nejhorší a nejhroznější, co slavná sci-fi série zatím vyprodukovala. Díly Skrytá hrozba a Klony útočí sklidily od mnohých fanoušků vlnu posměchu a kritiky, přičemž Pomstu Sithů zas mnozí nepovažovali za žádné mistrovské dílo, ale pouze za „lehce nadprůměrný“ Star Wars snímek. To je ovšem případ především západních fanoušků, u nás byly prequely vždy hodnoceny mnohem vřeleji. Nicméně tato éra nelibosti vůči prequelové trilogii už je nějakou dobu pryč. Důvod je totiž nástup Disneyho, který fanouškům nadělil trilogii novodobou, jež navazuje na události z trilogie původní. První díl, tedy Síla se probouzí, se ještě mnohým fanouškům líbil, i přestože se dočkal poněkud zasloužené kritiky, že až příliš kopíruje motivy a dějství z Nové naděje.

Pak ale přišly na scénu snímky Poslední z Jediů a Vzestup Skywalkera, přičemž mnozí Star Wars fandové se dodnes dohadují o tom, který z těchto dvou dílů je vlastně horší. Veškerá fanouškovská zášť se tak rázem obrátila jak na Disneyho, tak i na celou sequelovou trilogii, což svým způsobem vykoupilo zmíněné prequely. Dokonce i fandové, co v minulosti epizody I – III kritizovali, začali Disneymu dávat prequely za příklad a poukazovali na mnoho jejich kladných aspektů, které tvůrci nových dílů selhali napodobit.

Onu zášť vůči prequelům si pamatuje i Ewan McGregor, který v nich ztvárnil mladší verzi Obi-Wana Kenobiho. Během rozhovoru pro Entertainment Weekly odhalil, že si z toho dělal poměrně těžkou hlavu.

,,Bylo to pro mě těžké. Když to vyšlo a začala se na to nabalovat jedna kritika za druhou, bylo pro mě obtížné se s tím vyrovnat. Navíc se tak stalo v poměrně brzké fázi mé kariéry. Fakt jsem nevěděl, jak se s tím vypořádat. Už jsem byl součástí projektů, které příliš rozruchu nevyvolaly, ale to je něco úplně jiného než být součástí projektů, které vyvolaly rozruch negativní.“

Podobně to měl i Hayden Christensen, který v prequelech ztvárnil Anakina Skywalkera.

,,Když ty filmy vyšly a kritici je začali shazovat, tak to pro mě bylo samozřejmě těžké. Hlavně protože to bylo něco, na čem mi opravdu záleželo a dal jsem do toho mnoho. Rozhodně to bylo pro mě náročné.“

McGregor však také prohlásil, že je nyní nadšený z oné vlny pozitivního ohlasu, kterou prequely momentálně sklízejí. Na události Pomsty Sithů každopádně naváže nadcházející Star Wars seriál Obi-Wan Kenobi, jehož parádního traileru jsme se dočkali teprve přednedávnem. Objeví se v něm jak McGregor jako Obi-Wan, tak i Christensen jako jeho bývalý učedník Darth Vader.

Oficiální premiéra seriálu je stanovená na 25. 5. 2022.