Jeden z nejzajímavěji vyhlížejících sci-fi kousků letoška je bezpochyby postapokalyptický snímek Vesper, který se nedávno promítal také na filmovém festivale v Karlových Varech. A jelikož se pomalu blíží datum premiéry i ve světových kinech, studio IFC Films nám nadělilo další plnohodnotný trailer, na který se můžete podívat výše. Příběh se zaměří na stejnojmennou třináctiletou dívku (Raffiella Chapman), která se se svým paralyzovaným otcem (Richard Blake) snaží přežít ve světě, kde se naprosto zhroutil celý ekosystém. Vesper se tak snaží hledat obživu jak pro sebe, tak i pro svého otce, ovšem zároveň také provádí prapodivné experimenty s různými biologickými materiály. V rámci zhroucení civilizací se na tak Zemi začínají objevovat zcela nové druhy, které dosud nikdo neviděl. Mnohé z nich jsou krásné. Ale bohužel také extrémně nebezpečné. 

A i přestože život v tomto podivném a nemilosrdném světě je už tak hodně náročný, hrdinčinu skutečnou schopnost přežít prověří až cesta, na kterou se vydá poté, co narazí na ženu jménem Camellia (Rosy McEwen). Dívka tak následně zjistí, že právě ona by ji mohla zavést do místa, kterému se říká Citadela. Tam rozhodují nejmocnější zbylí lidé planety o tom, jakým směrem se bude vymírající lidstvo ubírat. Ne všichni lidé však dokážou spolupracovat. Jak už tomu v postapokalyptických filmech bývá, někteří se rozhodnou uchýlit se k násilí. A Vesper tak bude muset být extrémně opatrná nejenom v tom, kam zavítá, ale také, komu bude věřit. 

Film se natáčel z velké části v litevské přírodě. O scénář a režii se postaralo filmařské duo Bruno Samper a Kristina Buožytė. Oba dva jsou například zodpovědní za drama Sběratelka z roku 2008 a sci-fi thriller Mizející vlny z roku 2012. Ve filmu se taktéž objeví herci jako Eddie Marsan, Melanie Gaydos a Edmund Dehn.

Oficiální premiéra je stanovená na 30. 9. 2022.