Je mnoho univerz, které lákají tvůrce všech možných odvětví. Jedním z nich je i Duna, kterou čtenáři tohoto webu jistě velmi dobře znají. Univerzum z pera Franka Herberta si získalo čtenáře promyšleným světem i hloubkou a inteligencí jednotlivých postav. Proto mnoho fanoušků od jakéhokoliv zpracování tohoto univerza očekává určitou intelektuální náročnost.

Hra Duna Impérium vyšla díky novému filmovému zpracování a nese si i filmovou licenci a po světě získala velké uznání. Původní vydání mělo na starosti vydavatelství DireWolf. České vydání se dostalo do rukou REXhrám a jednalo se o nejúspěšnější start v dějinách tohoto vydavatelství, přičemž dlouho se čekalo na dotisk. Rozšíření Povstání Iksu bylo podobně úspěšné a česky jsme se jej dočkali s poměrně velkým zpožděním, protože v tiskárně došlo k jistým problémům.

Vydavatelství DireWolf oznámilo nové rozšíření s titulem Dune: Imperium – Immortality, tedy v překladu Nesmrtelnost. Vydat rozšíření u deskových her bývá poněkud ošemetné, protože ne každý hráč mající základní hru si koupí i rozšíření. To první u Duny Impérium se prodávalo dobře, tudíž podobný osud lze předpokládat i u druhého.

Hra čerpá z filmové licence a herně se jedná o kombinaci mechanismů deckbuild a workerplacement. Hráči na začátku hry dostanou totožný balíček karet a během hry jej bude každý hráč dle svých možností modifikovat pomocí získávání nových karet i zbavování se starých. Pro každé zahrání karty je nutné zároveň vyslat agenta na některé pole, které je díky zahrané kartě dostupné. Hráč pak získá kombinaci bonusů jak z vyslaného agenta, tak ze zahrané karty, pokud jsou nějaké bonusy dostupné. Stejné to je i s případnými poplatky.

Krom zisku surovin a případných vítězných bodů mohou hráči získávat i bojovníky a ty posílat buďto do svých pevností, nebo rovnou do střetu. Každé kolo se hraje o jiné bonusy z případného vyhraného střetu, odměněna je vždy pro všechny, krom jednoho hrajícího hráče. Jinými slovy, jsou-li ve střetu tři hráči ze čtyř, pokud se ten poslední nehodlá umístit na jiném než posledním místě, vyplatí se mu vyčkat s bojem až do budoucích kol.

Aby toho nebylo málo, hráči mají k dispozici i karty intrik, případně spolu mohou hrát souboj na stupnicích vlivu. V nejvyšších příčkách stupnice vlivu je i bod, který je v držení jen toho hráče, který je na stupnici nejvýš. Je tedy možné si pár bodů během hry doslova krást.

Hra je jasně strukturovaná, omezená maximálně na deset kol a je velmi konfliktní, ač některá designerská rozhodnutí se nemusí všem líbit. Například nižší šance čistit vlastní balíček, případně zaseklá nabídka karet v pozdější fázi hry. Přesto je hra velmi oblíbená, dokonce získala nominaci na Spiel des Jahres v kategorii "Hráčská hra". K značnému překvapení tuto kategorii nevyhrála, ale je všeobecně známým faktem, že pouhá nominace na toto ocenění nominovaným hrám značně pomáhá v prodejích.

Některé z případných problémů řeší první rozšíření Povstání Iksu, které přidalo více možností čištění balíčku, lepší kontrolu i možnost vyslat agenta na již obsazené políčko. Také přišla změna mapy, což značně změnilo dynamiku hry.

Nadcházející rozšíření přidá do hry tajemné Bene Tleilax, rod známý především pro své genetické inženýrství. Jejich schopnost vytvořit klony je skutečně abnormální a v univerzu Duny se jich všichni štítí a bojí, přestože proti nim nic nepodniknou, protože je potřebují. Toho si jsou pochopitelně příslušníci tohoto rodu vědomi, přičemž nejrůznější předsudky posilují především úpravou vlastních těl do nelidských, někdy až démonických podob.

Z herního hlediska lze očekávat novou stupnici výzkumu, po níž hráči budou posouvat své žetony a vybírat si tak vlastní bonusy. K tomu se pole umožňující v základní hře líznout tři karty změní na líznutí dvou karet a interakci právě s novou výzkumnou stupnicí.

Krom toho se objeví nový typ karet se schopností Graft, které bude možné zahrát spolu s jinými kartami a těžit bonusy z obou. Díky tomu bude kontrola nad balíčkem ještě vyšší.

Ilustrace na kartách odkazují na genetické experimenty, které jsme mohli již vidět ve filmu, tak na ty, které mohou poznat čtenáři pokročilých dílů románové ságy.

Aktuální plán vydavatelství Dire Wolf je vydat rozšíření do Vánoc. Jak si s tím poradí české vydavatelství REXhry zatím nevíme, ale s ohledem na úspěch i na nominaci v Spiel des Jahres lze očekávat, že se rozšíření dočkáme v co nejbližším možném termínu.

Předchozí rozšíření bylo doprovázeno několika vývojářskými deníčky, které každý aspekt rozšíření detailněji rozebíraly. A to včetně rozšíření aplikace, která je také součástí hry.

Ne snad, že by Duna Impérium byla hra s aplikací, pouze se jedná o jedno z možných volitelných rozšíření, které je navíc zdarma a v češtině. Jen je třeba dát pozor, jakou aplikaci si bude hráč stahovat. Ta, která má český překlad, je schována v apliakci Dire Wolf Gameroom.

Krom usnadnění hry pro jednoho, případně dva hráče, kdy aplikace nahrazuje balíček fiktivního hráče, tak přináší pro hru tří až čtyř hráčů rovnou dva módy.

Průzkumníci Arrakisu, přidává hře pár nových pravidel a nejrůznější eventy, čímž hru oživuje. Některé z eventů mohou být i tajná dražba, přičemž aplikace takový event poměrně šikovně řeší, zvláště jde-li o eventy, jejichž vyvrcholení přijde třeba za dvě kola.

Mód Duna: Impérium náhlý útok je jiný druh hry doporučený zkušenějším hráčům. Na začátku hry totiž dojde k úpravě základního balíčku. Každý hráč dostane několik karet a může si jich pár koupit, ať již přidáním, případně výměnou za některou kartu ze základního balíčku. Dále každý z hráčů učiní sázku na soupeře. Pokud ten vyhraje, získá hráč, co na něj vsadil, nějakou bodovou výhodu. Díky tomu může v těsné hře být hra mnohem napínavější do samotného konce. Obzvlášť, když existují už v základní hře nějaké intriky, které mají přesně tento efekt.

Zdali se objeví další rozšíření aplikace, to zatím známo není, ale už takto je možnost hraní velmi rozmanitá.

Duna Impérium je úspěšná desková hra na základě slavného universa, jejíž další rozšíření bylo očekávatelné. A lze předpokládat, že se nejedná ani o poslední rozšíření. Povstání Iksu přidalo pár věcí a několik jich změnilo, zde se bude spíše přidávat, otázkou tedy je, jak se nakonec celá hra rozroste, ale do té doby nezbývá, než si počkat na to, až genetičtí inženýři z Bene Tleilaxu dorazí. A samozřejmě se nesmí zapomenout na slavný citát: ,,Kdo ovládá koření, ovládá vesmír."