Kdo by neznal amerického spisovatele Jacka Londona (John Griffith Chaney), který se proslavil svou dobrodružnou literaturou, jako například povídkovými sbírkami Aljaška, Děti severu, anebo románem Bílý tesák? A víte, že v roce 1909, tedy 7 let před svou smrtí, napsal i postapokalyptické sci-fi s názvem The Scarlet Plague?

V Česku vyšlo poprvé v roce 1921 pod názvem Šarlatový mor. O 3 roky později přišlo další vydání s totožným názvem. Nejnovější výtisk přišel v roce 2000, kdy The Scarlet Plague vyšlo pod nakladatelstvím Tok s názvem Rudý mor. Na Slovensku se objevilo první vydání ve slovenštině v roce 1947 s názvem Červená smrť, které vydalo nakladatelství Pravda.

A skoro 73 let od tohoto vydání přichází slovenské nakladatelství Premedia s novým výtiskem, v nových deskách a s názvem Šarlátový mor. Na překladu pracoval Igor Otčenáš. Vydání bude stejně jako u minulého k dispozici pouze v měkkých deskách, což je rozhodně škoda.

Příběh knihy nás zavede do roku 2073. Naše stará civilizace, tak jak jí známe, je v troskách a v tomto světě žije už jen jediný člověk, který si pamatuje na její dávnou slávu. Starý muž kráčí po zarostlém železničním násypu a po cestě ho doprovází mladý zdivočelý chlapec. Vyprávění o minulosti tohoto starého profesora těžko nachází své posluchače, protože ho nikdo nechápe. Jeho vnuci jsou zvyklí vyrůstat v novém, zničeném a primitivním světě. Země sice přežila útok ošklivé nemoci, ale lidstvo se z toho už nikdy nemusí vzpamatovat.

Nové vydání Šarlátového moru vyjde ve slovenštině 5. června/júna tohoto roku. Jestli máte rádi reálné, temné a depresivní "postapo", určitě byste tento titul neměli minout. I když se jedná o méně známý Londonův román, stále patří k základním dílům postapokalyptického žánru.