První řada fantasy seriálu Rod Draka, která mnohým fanouškům díla G. R. R. Martina spravila chuť po finální řadě Hry o trůny, byla na HBO Max velkým hitem. Ještě před jejím úspěchem ale dostala zelenou sezóna druhá, které se snad dočkáme během příštího roku. Fanoušci by ovšem měli počítat s jistou změnou. Server Deadline totiž nedávno informoval o tom, že druhá řada bude nakonec kratší. Obsahovat by měla jen osm epizod, nikoliv deset.

To samozřejmě vyvolalo o fanoušků určité obavy z toho, zda toto rozhodnutí nějakým způsobem nesouvisí se škrty studia Warner Bros. Discovery, které má HBO Max pod palcem. Začalo se tak spekulovat o tom, zda ke zkrácení nedošlo primárně z toho důvodu, aby stanice ušetřila. Mluvčí HBO však fanoušky ujistil, že rozhodnutí o zkrácení sezóny je čistě tvůrčí a souvisí s kvalitním příběhem, který nám další řada nabídne. Zároveň s tím ale souvisí i jedna zpráva, která některé fanoušky pravděpodobně zklame. 

Ve druhé řadě jsme se podle všeho měli dočkat velkolepé bitvy, na které si měli dát tvůrci fakt záležet, ale nyní se zdá, že si ji schovají až pro řadu třetí. Ta sice ještě nedostala zelenou, ale je velice pravděpodobné, že se to v budoucnu změní. Je také možné, že třetí řada bude sezónou finálovou, která Tanec draků, krvavý konflikt o královském nástupnictví mezi stranami Černých a Zelených, definitivně ukončí. Ale to ještě není jisté. O tom by měli momentálně jednat výše zmíněný autor G. R. R. Martin a showrunner seriálu Ryan J. Condal.

Stále je tak možné, že Rod Draka se dočká ještě řady čtvrté, ale prozatím raději nepředbíhejme. Natáčení druhé řady by mělo každopádně již brzy začít ve Španělsku. Do pozice showrunnera a režiséra se už ale nevrátí Miguel Sapochnik, který pro Hru o trůny zrežíroval několik slavných epizod. Nahradí ho další veterán z původního seriálu, přesněji Alan Taylor, ovšem pouze v pozici režiséra, nikoliv showrunnera. 

I tak ale mohou mezi některými diváky stále panovat určité obavy, protože zkrácený počet epizod měly také poslední dvě řady Hry o trůny, které jsou mnohými fanoušky (právem) provažovány za nejslabší sezóny z celého seriálu.

Tvůrcům budeme ale každopádně přát štěstí, aby jim vše vyšlo na jedničku. Však by byla škoda, kdyby se jim to začalo po tak slušném startu bortit! Přesné datum premiéry zatím neznáme, ale je vcelku možné, že druhá řada bude premiérovat někdy v během léta roku 2024.