Psal se rok 1994, když designér Douglas TenNapel vytvořil společně s kolegy ze studia Shin Entertainment run and gun plošinovku Earthworm Jim, ve které hrajete za červa v robotickém oblečku. První vydání bylo pro konzoli Sega Genesis. Později se však dočkali i majitelé jiných platforem. Na přelomu roku 1995 a 1996 se uživatelé Sega Genesis, SNES, Sega Saturn, MS-DOS a PS1 dočkali druhého dílu, který byl pak postupem času portován na další platformy.

V roce 1999 vyšly ještě dvě hry s názvy Earthworm Jim 3D pro Nintendo 64/Windows a Earthworm Jim: Menance 2 the Galaxy pro Game Boy Color.

Poslední titul přišel v roce 2009, kdy značku převzal Gameloft a vytvořil HD remake prvního dílu nejdříve pro mobily a Nintendo DSi. Předělávka později vyšla ještě na PS3 a Xbox 360. Earthworm Jim HD byl v únoru/februári 2018 odstraněn ze všech digitálních obchodů, protože Gameloft ztratil svá práva na značku.

Videohrou však úspěch robotického červa Jima nekončí. V letech 1995 a 1996 běžel v USA seriál od studia Universal Cartoon Studios, který byl vytvořen na motivy videohry. Animovaná televizní show měla dvě série s celkovým počtem 23 epizod. A tím se dostáváme k poslednímu podání příběhů Eartworm Jima.

Přečtěte si také: Výběr těch nejzajímavějších současných Kickstarter komiksových projektů

Sám designér Douglas TenNapel v roce 2019 úspěšně prošel crowdfundingovou kampaní na Indiegogo se svým prequelovým komiksem s názvem Earthworm Jim: Launch the Cow, jenž byl jakýmsi origin story tohoto hrdiny. Úspěch byl tak obrovský, že se tvůrce nevzdal a pokračuje v odkazu svojí 25 let staré videohry dál.

Právě teď na Kickstarteru probíhá další kampaň, ve které opět Doug TenNapel vybírá finance na vydání druhé komiksové knihy s názvem Earthworm Jim 2: Fight the Fish!, která nám ukáže, jak Jim překonává svůj strach. Základní goal byl nastavený na „pouhých“ 15 000 dolarů. Ten se však podařilo velmi rychle překročit a v současné době již na projekt přispělo 2 775 backerů s celkovou částkou 183 637 dolarů. Další překonané goaly pak upravují samotnou obálku a desky k naprosté dokonalosti.

Samotná kniha by pak měla být plnobarevná v pevných deskách a bude obsahovat 160 stran ve formátu 22,86 x 30,48 cm. Pokud byste měli zájem o svou kopii, za pouhých 35 dolarů dostanete výtisk druhého dílu i s podpisem autora. Najdete zde i balíček obou knih za slušných 50 dolarů.

Další informace o úrovních odměn a o celém projektu naleznete na stránce kampaně, která potrvá ještě dalších 38 dnů. Backeři by se svých odměn měli dočkat v únoru/februári 2021.