Produkce jednoho z nejočekávanějších filmů roku 2023, kterým je samozřejmě druhá část Duny, odstartuje už za dva týdny, přesněji 21. 7. 2022. A to i navzdory nedávnému odkladu oficiální premiéry. Snímek je momentálně ve finálních fázích příprav, ke kterým odchází v Itálii, následně by se ale měl celý štáb přesunout do Maďarska, kde by mělo natáčení započít. O režii se opět postará Denis Villeneuve, který je sám velkým fanouškem původní předlohy od Franka Herberta. Režisérovi se vlastně celá série natolik líbí, že už minulý rok projevil zájem natočit i třetí film. V tehdejším rozhovoru pro EW tak prohlásil následující:

,,Vždycky jsem si představoval tři filmy... Ne snad, že bych chtěl dělat úplně kompletní sérii, ale tohle je zkrátka Duna. A Duna je obrovský příběh. Abyste ji opravdu uctili, tak se domnívám, že byste na to potřebovali alespoň tři filmy.“

Režisér by jmenovitě rád natočil Herbertův román Spasitel Duny, který na události prvního dílu navazuje. Ale nejprve se samozřejmě uvidí, nakolik dobře si povede připravovaný film. 

Nějakou dobu už také víme, že druhá část přivítá na palubu hned několik velkých hereckých jmen. Fanoušci se obzvlášť těší na Christophera Walkena, jenž si zahraje mocného císaře Shaddama IV. Corrina, panovníka, který vládne nad známou galaxií a sdílí nelehkou rovnováhu sil s ostatními rody landsraadu, s Gildou a řádem Bene Gesserit. Jeho dceru Irrulan Corrino si zas zahraje sympatická Florence Pugh, ovšem není známo, o jak moc velkou roli se bude jednat. Dále se můžeme těšit na Léu Seydoux, která má ztvárnit Lady Margot, nesmírně schopnou bojovnici, členku sesterstva Bene Gesserit a manželku imperiálního diplomata Hasimira Fenringa.

Ve snímku se ale objeví i Austin Butler, který ztvárnil Elvise v nedávno vydaném filmu Baze Luhrmanna. V druhé části Duny se ujme role Feyda-Rautha Harkonnena, schopného válečníka a mladšího synovce a dědice barona Vladimira Harkonnena.

Villeneuve opět pracoval na scénáři, který zpracovával spolu s Jonem Spaihtsem. Do druhého dílu filmové Duny se každopádně také vrátí herci jako Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin.

Oficiální premiéra je stanovená na 16. 11. 2023.