HBO zveřejnilo první oficiální trailer dramatického snímku Oslo, jenž je adaptací stejnojmenné divadelní hry, která získala Cenu Tony. Její autor, dramatik J. T. Rogers, stojí za scénářem a produkcí filmu, jehož režijní taktovky se ujal Bartlett Sher. Jste připraveni připomenout si klíčové okamžiky izraelsko-palestinského konfliktu?

Příběh se točí kolem norského páru, který se ocitl uprostřed jednání o mírových dohodách z Osla z roku 1993, což je v současnosti označováno jako stěžejní dohoda mezi izraelskou vládou a Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). Snímek tak sleduje tajné rozhovory ze zákulisí politických tlaků, nečekaná přátelství a tiché hrdinství malé, ale oddané skupiny Izraelců a Palestinců, jež vyústilo v uznání státu Izrael Palestinskou osvobozeneckou organizací a uznání OOP Izraelem jako zástupce palestinského lidu a jako partnera při jednáních.

Přečtěte si také: West Side Story se vrací, Steven Spielberg objevuje kouzlo filmového muzikálu

„Svět si nad tímto konfliktem myje ruce, protože nevěří, že se můžete změnit,“ zaznívá v traileru, kde se v hlavních rolích objevili Ruth Wilson coby norská ministryně zahraničí a Andrew Scott, který hraje jejího manžela a uznávaného sociologa v jedné osobě. Dále ve filmu hrají Salim Dawm, Waleed Zuaiter, Igal Naor nebo Jeff Wilbusch alias Uri Savir, generální ředitel izraelského ministerstva zahraničí.

A kdy se tohoto ohlédnutí za minulostí dočkají diváci? Drama Oslo se je pokusí nadchnout formální nostalgií 90. let minulého století již 29. května 2021, kdy se objeví na kartě HBO Max.