Tenhle rok byl ke všem kulturním akcím velice nesmlouvavý. Rušilo se všechno od natáčení filmů přes divadelní představení až po koncerty. Nás nerdy asi nejvíce mrzí všemožné cony. Zrušení se nevyhlo ani největším světovým akcím, jako je třeba newyorský Comic Con. Většina těchto akcí přišla s virtuální náhradou, aby potěšila svoje fanoušky.

Český Akicon, který se zaměřuje na japonskou kulturu anime a mangu, si prošel podobným procesem. Organizátoři si do poslední chvíle přáli, aby tento svátek všech otaku proběhl tak, jak má, ale od určitého bodu již to prostě nebylo možné. Proto se s některými přednášející dohodli, že přednášky zpracují i tak. Všichni si tak můžeme užít přednášky z pohodlí svého domova.

Akicon 2020 s podtitulem Věda a pavěda začne v sobotu 31.10. Dále přikládám popis programu z oficiálních stránek Akicon.cz.

17:50 - ÚVODNÍ SLOVO

18:00 - KRÁLOVNA VĚD V MINECRAFTU - MATEMATIKA PROCEDURÁLNÍHO SVĚTA

Matěj Račinský

Minecraft má procedurálně generovaný svět, pojďme ho prozkoumat! Kde se vzaly far lands a proč vznikly? Proč některé seedy generují nekonečné jeskyně? Jak takové seedy najít? Které seedy jsou "rozbité"? Můžete zjistit seed světa z jediné jeskyně? Jak to vše vychází z generátorů náhodných čísel? Čemu se věnuje komunita a jaké high-performance distribuované výpočty řeší v souvislosti s minecraftem? Podíváme se i na lineární kongruentní generátory, numerickou stabilitu a jestli nás v minecraftu trápí.

19:00 - BLACK MIDI & BULLET HELL

Petr Štefan

93 TRILIONŮ NOT?!? Co má společného undergroundový projekt jednoho japonského programátora a celý žánr hudby navržený tak, aby crashnul každý počítač, co se jej pokusí přehrát? Project Touhou nejen navždy změnil žánr Bullet Hell Shoot’em Up, ale inspiroval celý nový hudební žánr hudby tak hustě nasázené, že nejde ani přečíst, natož přehrát.

Přečtěte si také: Minecraft dostává podporu modifikací na PC i konzolích

20:00 - PROSTĚ VĚDA!!!

Grek1

To je to pravé "nevysvětlení" mnohých zápletek nebo problémů nejen v manze či anime. Věda přece dokáže vše, a přinejhorším budeme citovat "Áju Sí Kláju" o vědě tak pokročilé, že ji nejde odlišit od magie. Tak si to pojďme rozebrat a vrhněme se na vědu i pavědu v různých titulech s ohledem na její správnost i pomýlenost. Nenechte si ujít bolesti hlavy a ztráty mnohých iluzí.

Pokud budete mít alespoň trochu času a já věřím, že ho máte, protože co jiného byste chtěli za těchto zpřísněných podmínek dělat, dorazte alespoň na chvilku. Přednášející jistě potěší, že jejich práce nepřijde vniveč a nikdy není špatný čas na to dozvědět se něco nového. Vše se bude dát sledovat na oficiálním YouTube kanále Akiconu, nebo v horní části našeho článku.