Už za několik týdnů se dočkáme dokumentárního snímku Citizen Ashe, který se podívá na život a odkaz tenisové legendy Arthura Ashe. A máme se rozhodně na co těšit, protože celý snímek si vzali na starost Rex Miller a Sam Pollard, kteří jsou v dokumentárním žánru ostřílenými veterány. Letos by slavný tenista slavil 78 let. V roce 1993 však bohužel zemřel na AIDS, se kterým bojoval celou řadu roků. Bylo mu 49 let. Nutno ovšem podotknout, že Ashe se neproslavil pouze jako talentovaný sportovec, ale i jako aktivista a bojovník za lidská práva všude po světě. 

Celý dokument využije kombinaci archívních záběrů ze sportovních zpravodajských reportáží, plus i osobní záznamy, které dokumentaristům poskytla sportovcova rodina. Snímek nás tak provede jak Asheovým dětstvím, tak i jeho prvními pokusy o začlenění se do rodiny profesionálních hráčů tenisu. Ashe to však v mládí neměl vůbec jednoduché. Brzy mu zemřela matka, plus na začátku šedesátých let ve Spojených státech se jakožto černoch musel o to víc snažit, aby to někam mohl dotáhnout. Jeho píle se mu ale vyplatila. V roce 1963 se z něho stal vůbec první Afroameričan, který byl v USA vybrán do Davis Cupu. V dokumentu se tak dočkáme i rozhovoru s Asheovo ženou Jeanne Moutousammy-Ashe, plus i jeho bratrem Jonnie Ashem. 

O slavném sportovci budou v dokumentu mluvit ještě další tenisové legendy, jmenovitě Billie Jean King, John McEnroe, Donald Dell a Lenny Simpson. Studio Magnolia Pictures ustanovilo premiéru na 10. 12. 2021.