Před pár dny oslavil dvacetileté výročí slavný britský zombie horor 28 dní poté, jenž pochází z pera talentovaného Alexe Garlanda. Snímek natočila režisérská hvězda Danny Boyle, který o několik let později vyhrál svého prvního Oscara za film Milionář z chatrče. 28 dní poté se zaměřil na postavu Jima, mladého muže, jehož ztvárnil Cillian Murphy. Ten se jednoho dne probudí z kómatu ve zdánlivě zcela opuštěném Londýně. Netuší však, že v jeho ulicích se skrývají smrtící zombíci, které přeměnilo vypuštění vysoce nakažlivého viru.

Jelikož snímek slavil v kinech a mezi kritiky úspěch, v roce 2007 vyšlo volné pokračování jménem 28 týdnů poté, o které se zas postaral Juan Carlos Fresnadillo. A jelikož snímek končil poměrně dost otevřeně, fanoušci se nemohli dočkat třetího dílu.

Už je to však 15 let. A trojka je stále v nedohlednu. Jak to s ní tedy vypadá? 

Inu, vlastně stále docela nadějně! V rámci oslav výročí prvního dílu, který vyšel v roce 2002, se sešli Danny Boyle a Cillian Murphy v rozhovoru pro NME, kde uvedli, že se jim nápad návratu velice zamlouvá. Boyle pak navíc uvedl, že Alex Garland už dokonce pro třetí díl, který by se měl nazývat 28 měsíců poté, sepsal kompletní scénář. Režisér sice neuvedl, co všechno pro film Garland vymyslel, ale údajně by se příběh měl opět odehrávat kdesi v Anglii. Boyle pak prohlásil, že se mu Garlandova vize tuze líbí, přičemž by ho velice lákalo snímek natočit. Murphy projevil zájem o návrat do série už před rokem, kdy v rozhovoru pro CinePOP uvedl následující:

,,Nikdy neříkej nikdy. Točení toho filmu se mi moc líbilo. Bylo to už dávno, skoro před dvaceti lety. Ale určitě bych do toho šel znovu."

O třetím díle se údajně začalo pořádně hovořit až v roce 2015, kdy o jeho výrobě jednali Garland, Boyle a producent Andrew Macdonald. Garland tehdy dokonce naznačil, že po třetím díle by eventuálně mohl vzniknout i čtvrtý, který by logicky nesl název 28 let poté. Ale to trochu předbíháme. 

Ve výsledku se tedy zdá, že výroba třetího dílu slavné zombie série je stále pravděpodobnější, pokud přihlédneme k faktu, že o návrat stojí jak původní tvůrci, tak i hlavní představitel z prvního dílu. Celému projektu ale bude muset dát zelenou nějaká produkční společnost. A to může samozřejmě ještě nějaký ten den (týden, měsíc, rok) trvat. Příchod trojky je tedy rozhodně možný, ale i tak bychom se raději měli obrnit trpělivostí.

Jak se slavná zombie série líbila vám?