Už v létě se dočkáme první části sedmého dílu vynikající akční série Mission: Impossible s podtitulem Odplata (Dead Reckoning), ve kterém se Tom Cruise vrátí zpátky do akce jako uběhaný Ethan Hunt. A hned příští rok dorazí do kin část druhá, která možná celou filmovou sérii po téměř třiceti letech zakončí. Možná. V posledních měsících totiž režisér Christopher McQuarrie naznačuje, že Cruise by mohl se sérií pokračovat dál i po obou částech chystaného sedmého dílu. Ale to se holt budeme muset nechat překvapit.

V chystané druhé části se do série po několika desítkách let každopádně vrátí vedlejší postava, která se objevila v jedné z nejlepších sekvencí prvního dílu z roku 1996. A tou bude William Donloe, analytik CIA, kterého ztvárnil Rolf Saxon. Na svém Instagramu to odhalil režisér McQuarrie, který se zároveň pochlubil jeho fotkou. Tu si můžete prohlédnout níže. 

Pro připomenutí, Donloe se objevil v napínavé a možná nejlepší scéně z prvního filmu od Briana de Palmy, kde Ethan a jeho tým musí proniknout do archivu CIA a získat seznam, který obsahoval totožnost a umístění každého agenta na světě. A jelikož do onoho archivu měl přístup právě Donloe, Ethanův tým toho využil ve svůj prospěch. Kvůli své neschopnosti ochránit seznam byl Donloe následně vyhozen ze své pozice a přemístěn do polární rozvodny na Aljašce. A jak se zdá, v chystané druhé části Odplaty asi bude mít možnost Ethanovi poděkovat, že mu zruinoval kariéru. Zatím ovšem není známo, jak velkou roli bude ve filmu hrát, ale je možné, že půjde jen o pouhé cameo.

Nutno ale dodat, že Donloe nebude jedinou postavou z jedničky, která se do série vrací. Ethan se totiž znovu střetne s Eugenem Kittridgem, bývalým šéfem IMF, jehož opět ztvární Henry Czerny. Z prvního traileru se zdá, že Kittridge by mohl tentokrát ztvárňovat padoucha, ale to by bylo vcelku divné. I přestože šel v prvním díle Ethanovi po krku, bylo to čistě na základě nedorozumění, jinak se totiž bývalý IMF ředitel zdál být férovým chlapíkem. Ať už to bude jakkoliv, s návratem starých známých z prvního dílu se tak v podstatě uzavírá jeden velký kruh.

Hlavním záporákem minimálně první části Odplaty by se ale měl stát zkušený zabiják, jehož ztvární Esai Morales. Jaká bude jeho úloha v sérii, je ale zatím ve hvězdách. 

Kromě Crusie se vrátí také jeho staří dobří parťáci jako Ving Rhames, Simon Pegg a Rebecca Ferguson. Vrátit by se měla také Vanessa Kirby jako zbraňová dealerka Alanna Mitsopolis z Mission: Impossible – Fallout. Dále se v Odplatě ukážou hvězdy jako Hayley Atwell, Pom Klementieff, Shea Whigham, Nick Offerman, Janet McTeer, Hannah Waddingham a Lucy Tulugarjuk.

Výše zmíněný McQuarrie, který již natočil předešlé dva vydané filmy (Národ grázlů a Fallout), se taktéž postaral o scénář pro oba nadcházející díly.

První část Odplaty bude v kinech premiérovat 13. 7. 2023, druhá část zas až 27. 6. 2024.