Jsme uprostřed Netflix Geeked Week, a přesto tu máme celý článek o Disney+. Na náš trh totiž dorazí 14. června, tedy téměř přesně za týden od zveřejnění tohoto videa. Na našem kanálu a webových stránkách již máme několik informací o službě Disney+. Včera jsme se však přímo zúčastnili online tiskové akce, kde Kakhaber Abashidze v současné době senior viceprezident generální ředitel pro média... Víte co? Ne. Řekněme pouze, že má v rámci společnosti Disney na starosti mimo jiné střední a východní Evropu, kam patříme, a proto představil spuštění platformy Disney+ na našem trhu. 

Z tiskového videa vám nesmíme ukázat nic, ale to nevadí, protože tři čtvrtiny věcí, které se tam objevily, už jsou stejně na oficiálních kanálech Disney a Disney+. Nejvíce vás tedy budou zajímat některé nové informace. Pokud nás sledujete pravidelně, spousta věcí pro vás nebude novinkou, ale získali jsme několik potvrzení.

Pro začátek jsme dostali docela slušný zásah. Tedy ani ne tak my, jako spíše některé streamovací platformy. Podle oficiálních údajů dosáhla služba Disney+ k dnešnímu dni téměř 138 milionů placených uživatelů a do roku 2024 plánuje dosáhnout počtu 230 až 260 milionů. A to i rozšířením služby do nových regionů, jako je Česká republika, Slovensko, kromě nás také Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Černá Hora, Severní Makedonie, Albánie, Bosna a Hercegovina a Kosovo. Disney+ se pak přesune dále na východ, ale v těchto zemích začíná čtrnáctého. To jinak docela slušně šlape na paty Netflixu, který má v současnosti 221 milionů uživatelů, přičemž v posledním čtvrtletí dokonce poprvé ve své historii zaznamenal pokles počtu uživatelů na této platformě. Více informací o tom najdete v podrobném videu zde.

V první části prezentace bylo zopakováno to, co o společnosti Disney ví téměř každý – rozsáhlá knihovna titulů, spolupráce s místními umělci v mnoha zemích, lokalizace obsahu, slavné filmy, licencování titulů pro kina a televizi, symfonické koncerty Disney, které se konají i u nás, různé muzikály, ale také úspěch různých jejich televizních kanálů, jako je Disney Chanel a XD. Nyní se však konečně dostáváme ke konkrétním informacím o uživatelském rozhraní služby Disney+.

Uživatelské rozhraní je na první pohled poměrně přehledné a jednoduché. V horní části je klasický přehled nejnovějších titulů s dlaždicemi odkazujícími na knihovny obsahu, konkrétně Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a STARZ. K těm se dostaneme podrobněji později. Dále jsou zde doporučení pro uživatele na základě sledovaných titulů, novinek, rozkoukané tituly, Disney originals, trendy a také možnost vytvořit si vlastní playlist titulů.

Aplikace bude po spuštění u nás k dispozici ve 29 jazycích včetně češtiny a nyní přecházíme k technickým záležitostem. Disney+ poskytne obraz v rozlišení 4K a HDR se zvukem Dolby Atmos, samozřejmě ne úplně u každého titulu, ale zejména u těch novějších, 4 paralelní streamy, tj. sledování na 4 zařízeních současně, až 7 profilů, z nichž každý lze nastavit na jednu ze sedmi věkových kategorií 0, 6, 9, 12, 14, 16 a 18 let. Každý profil bude uzamčen PIN kódem, aby se například vaše děti omylem nedostaly k obsahu, který by neměly sledovat. Pokud nenastavíte profil na 18+ hned na začátku, bude pro jistotu nastaven na 14+. Protože víte, Disney v tomto ohledu háklivý, takže se snaží chránit zejména dětského diváka. Aplikace má podporovat téměř všechna zařízení, od chytrých telefonů přes počítače až po chytré televizory. Upřímně řečeno, při vyjmenovávání jsem nabyl dojmu, že budete moci sledovat Mickey Mouse i na na mikrovlnné troubě, ale na druhou stranu, ve světě, kde lidé hrají Doom na termostatu, je asi možné všechno.

A nyní přejděme ke konkrétnímu obsahu knihovny. Disney má všechny disneyovky, pohádky, hrané adaptace, jako je Encanto, Frozen, Aladin, Lví král, Piráti z Karibiku, ale i High School Musical a Phineas and Ferb. Od Pixaru jsou tu známé animované filmy Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Wall-E, Příběh hraček, prostě staré známé i nové tituly. Fanoušci komiksů se mohou těšit na kompletní marvelovskou produkci, tentokrát konečně se všemi těmi seriály, které stejně všichni youtubeři a běžní diváci sledovali, ale až dosud neexistovala legální cesta, jak se k těmto titulům dostat. Prozatím se můžete těšit na to, že se budeme snažit dohnat všechny možné recenze a analýzy titulů, o kterých jsme dosud mohli psát pouze ve zprávách a používat informace z druhé ruky. Patří sem například Hawkeye, animovaný What If… nebo nejnovější Moonknight, o kterém se během prezentace několikrát mluvilo. Totéž platí pro tituly z univerza Star Wars jako je Bad Batch, Mandalorian, případně právě probíhající Obi-Wan Kenobi, který zaznamenal kritiku zejména u dlouholetých fanoušků, takže tam to bude ještě zajímavé. 

Oficiální český tv spot

Překvapivě nás nejvíce zaujaly poslední dvě knihovny. První je National Geographic, která nabízí mnoho starších i novějších dokumentů a seriálů. Osobně se těším na nový Kosmos, který je vlastně restartem nebo pokračováním starého seriálu Kosmos s Carlem Saganem. Zajímavé jsou také mořské záležitosti jako Tajemství velryb, ale především životopisný dokument Becoming Cousteau o jednom z nejslavnějších a nejexotičtějších mořských biologů a dokumentaristů. A nakonec je tu excentrický Jeff Goldblum, který natočil druhou řadu seriálu, v níž cestuje po světě a setkává se s novými poznatky a zážitky, které komentuje způsobem sobě vlastním. Protože znáte to, je to Jeff Goldblum.

Pak je tu STARZ, který je téměř samostatnou platformou. Obsahuje více obsahu pro rodiny s dětmi, ale také mainstreamové televizní pořady. K dispozici jsou mimo jiné kompletní Simpsonovi, Family Guy, Walking Dead, Prison Break, ale také nové i starší filmy – Avatar, Králíček Jojo, Smrt na Nilu a také očekávaný Pam & Tommy o Pamele Anderson.

A co je možná nejdůležitější, od spuštění budeme moci sledovat téměř úplně všechno na Disney+. Více než 800 filmů a 900 seriálů a další tituly. Tedy minimálně v České republice. Slovenští diváci uvidí při zahájení vysílání o něco menší počet filmů a seriálů. To je pravděpodobně způsobeno stále nedokončenými titulky a dabingem jednotlivých titulů a do konce roku by se měla čísla ve všech zemích stabilizovat.

Žádné region locky, jako u Netflixu a žádné zadržování zahraničního obsahu, což je problém například u HBO Max, které dodnes u nás nemá vše, co ve své americké verzi. Disney+ má ale pořád rezervu v oblasti regionálního obsahu. Dozvěděli jsme se sice o plánu na 60 různých regionálních produkcí mimo hlavní americká studia, ale to je ve srovnání s regionálním obsahem na Netflixu nebo HBO Max strašně málo.

Ve výsledku bychom se však měli dočkat alespoň titulků v České republice i na Slovensku, ale také profesionálního českého i slovenského dabingu u většiny titulů. To platí zejména pro tituly Marvel a Star Wars. Věci jako Simpsonovi nebo Griffinovi pravděpodobně slovenský dabing nedostanou, ale to je jen můj osobní tip.

Nakonec vás pravděpodobně zajímá cena. Sice jsme o tom už také mluvili, ale teď to máme alespoň potvrzené. Za vše zaplatíte 199 korun měsíčně, tedy asi 8 eur, což je srovnatelné s HBO Max a levnější než nejvyšší stupeň Netflixu, který je technologicky na podobné úrovni. Roční předplatné je pak levnější a vyjde vás na 1 990 korun za celý rok, tedy 80 eur. Pokud se zaregistrujete před spuštěním služby, získáte na první rok slevu a bude vás to stát jen 1590 korun, tedy 63 eur. Bohužel se nejedná o doživotní nabídku, jako tomu bylo u HBO Max.

A to je vlastně všechno. Nejsilnějším trumfem společnosti Disney oproti ostatním streamovacím platformám je obrovská databáze obsahu, velké množství originálních titulů a promyšlených a propojených seriálů. Zároveň vydávají mnoho seriálů ve frekvenci jedné epizody týdenně s dvouepizodní premiérou, což je po neustálém bingewatchingu u konkurence docela příjemné. Na druhou stranu mají tolik obsahu, že si pravděpodobně nebudeme moci vybrat, do čeho se pustit dřív, a tak si možná nevybereme vůbec. To je mimochodem skutečný psychologický problém. Uživatelské rozhraní, které nám ukázali, vypadá uhlazeněji a čistěji, než má HBO Max. Netflix je v tomto ohledu srovnatelný

A co vy? Těšíte se na Disney+? A jak si myslíte, že je na tom ve srovnání s jinými službami? Dejte nám vědět svůj názor v komentářích.