I přestože Čína rozhodně nepatří mezi nejdemokratičtější země na světě, pro Hollywood je to často velice spolehlivý zlatý důl. A mnohá studia jsou tak ochotná vyhovět jejím nejrůznějším požadavkům. Nehledě na to, nakolik absurdní se nám mohou zdát. V poslední době ale Čína do svých kin nevydává velkofilmy především od Disneyho, jehož tvorba se jinak zdá být všudypřítomná. Vrchní představitelé společnosti si s tím ale evidentně nedělají těžkou hlavu. Generální ředitel Bob Chapek akcionářům nedávno řekl, že i když může být situace komplikovaná, tak je přesvědčen, že Disney si bez Číny vede a povede dobře. Společnost patrně dostala větší sebevědomí po velice úspěšném startu nové marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství.

Druhý Doctor Strange totiž nevyšel jak v Saúdské Arábii, tak ani v Číně. Jedním z hlavních důvodů je patrně přítomnost postavy America Chavez, která má ve filmu homosexuální orientaci. Nicméně i tak má zatím film naprosto parádní tržby. Ani ne týden po své premiéře ve Spojených státech už Doctor Strange vydělal přes 507 milionů dolarů, čímž rychle dohání Reevesova Batmana, který je momentálně se svými 767 miliony nejúspěšnějším filmem roku 2022. Není to však jediná nová marvelovka, která se uvedení v Číně nedočkala. Podobně na tom byly i filmy Eternals a Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. V obou případech byly důvody především politické. Eternals se do čínských kin nedostali kvůli režisérce Chloé Zhao, která dlouhodobě čínský režim kritizuje. To samé platí i pro herce Sima Liu, který ztvárnil Shang-Chiho.

To samozřejmě neznamená, že Disney s Čínou zcela skončil, například s filmy jako Smrt na Nilu a Encanto neměla země problém. Ale rozhodně bychom neměli očekávat, že Disney bude své příští filmy pro čínský trh nějakým způsobem přizpůsobovat. Chapek tak věří, že společnost bude zaznamenávat úspěchy bez Číny i nadále.