Je těžké uvěřit, že od uvedení premiéry prvního filmu spadajícího do MCU, tedy Marvel Cinematic Universe, už uplynulo neskutečných 13 let. Za tu dobu se Marvel Studios podařilo vytvořit rozsáhlý filmový vesmír, který stále roste a momentálně se chystá pomalu přejít do své čtvrté fáze. Úspěch superhrdinských snímků logicky nezůstal bez povšimnutí, a tak netrvalo dlouho a práva na mnohé z hrdinů Marvelu (konkrétně jich je kolem pěti tisíc) spadla do klína společnosti Disney obdobně, jako značka Star Wars nebo oblíbené animační studio Pixar. 

Ačkoliv projekce v kinech generovaly závratné částky peněz, stále zde byla jedna díra na trhu, kterou Disney po delší dobu opomíjel. Trendu streamovacích platforem, které se vydatně množí jako houby po dešti, se totiž chytil relativně nedávno, a se svou službou Disney+ se rozhodl konkurovat zavedeným jménům, jako jsou HBO GO nebo Netflix. A nutno říci, že tohle se mu daří na výbornou, protože po vzoru ostatních se i Disney rozhodl produkovat vlastní originální seriály. A řekl si, že to je po bombastickém finále třetí fáze MCU skvělý způsob, jak na něj navázat a připravit se na další fázi. Divácké ohlasy pak mluví za vše. WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier a nejnovější Loki zabodovali na plné čáře. A to nejen díky svým kvalitám.

V trvající době koronaviru, kdy se co chvíli mění nařízení, totiž oproti kinům představují streamovací platformy jistotu, která vám navíc umožňuje kdykoliv využít komfort domova. Ne náhodou se od doby trvání pandemie jejich divácká čísla bleskově vyšvihla nahoru. Obrovské zisky, stoupající popularita, post konkurenta, kterého by se ostatní měli bát. Disney si teď zkrátka žije jako v jedné ze svých pohádek. Nebo je to snad úplně jinak? Zdá se, že sen se rozpadá.

Kromě seriálů se na Disney+ objevují i filmy, často premiérově uváděné stejně, jako v kinech. V dnešní době celkem běžná praxe. Jenže ne všem je tento přístup po chuti. Jasný vzkaz před nedávnem vyslala Scarlett Johansson, jejíž nečekaná žaloba přistála na Disneyho stole. Možná vám teď vrtá hlavou, proč. 

Není tomu tak dlouho, co do kin konečně dorazila očekávaná sólovka Black Widow - ostatně recenzi na ni, kterou pro vás připravil Duppy, si můžete pustit na našem kanále hned, jak skončí toto video. Zhruba ve stejný čas, kdy byl film promítán na plátnech, se ale objevil i na Disney+. A právě s tím má Johansson problém. První víkend uvedení filmu byl sice rekordní, pak ale tržby Black Widow prudce klesly, čímž se dostala mezi jedny z nejméně výdělečných Marvel filmů

V čem je tedy problém? Scarlett Johansson dostala za svou roli 20 milionů dolarů. K tomu by jí ovšem s největší pravděpodobností připadl i bonus v podobě podílu ze zisku. To se ale vztahuje jen na kina. Vinu herečka dává především Disney+, která údajně oslabila možný obrat a tím ji připravila o odhadem 50 milionů dolarů, což už je pořádná kupa peněz.

Krok Scarlett Johansson tak dává smysl. Cítí se podvedená, jelikož takto přišla o pořádný kus potenciální výplaty, kterou by jí film mohl přinést. Tento problém však nelze vidět pouze černobíle, tedy že myšák se zase zachoval jako nenažrané prase a ubohá herečka tak akorát ostrouhala. Walt Disney se totiž brání a kontruje tím, že ke 20 milionům dolarů, které herečka za svou roli dostala, čímž Disney naplnil smlouvu, má příslib nemalých bonusů plynoucích právě z přítomnosti Black Widow na Disney+.

Rozhodnutí Disneyho se navíc dá velkou měrou chápat. Black Widow totiž prošla celou řadou odkladů kvůli pandemii, kvůli čemuž se premiéra zpozdila o více než rok. Není tedy divu, že Disney film uvedl i ve své online videotéce. Jednoduše si tím jistí svoji investici v době, kdy jsou výdělky z kin nejisté.

Společnost pak na žalobu reagovala takto:

NEEXISTUJE JEDINÝ DŮVOD K PODÁNÍ TOHOTO NÁVRHU. TATO ŽALOBA JE ZVLÁŠTĚ SMUTNÁ A ZNEPOKOJIVÁ SVÝM BEZOHLEDNÝM POHRDÁNÍM DLOUHOTRVAJÍCÍMI CELOSVĚTOVÝMI DOPADY PANDEMIE COVIDU-19. DISNEY ZCELA DODRŽEL KONTRAKT SLEČNY JOHANSSON, MIMOTO VYDÁNÍ BLACK WIDOW NA DISNEY+ POMOCÍ PREMIER ACCESS ZNAČNĚ ZLEPŠILO JEJÍ ŠANCE ZÍSKAT DODATEČNOU KOMPENZACI NAVRCH DVACETI MILIONŮ DOLARŮ, KTERÉ JIŽ OBDRŽELA.

DISNEY

Právníci Johansson se proti tomuto tvrzení ohradili tím, že Disney herečku obvinil z necitelnosti vůči stále probíhající pandemii, aby z ní udělal někoho, kým není. Což můžeme chápat tak, že se dle jejich názoru Disney snaží Scarlett vykreslit jako padoucha, aby získal kredit u diváků. Na zmínku o platu pak reagovali tím, že se jedná o velmi nehezký způsob, jak démonizovat její úspěch jakožto herečky a podnikatelky, jako by to snad bylo něco, za co by se měla stydět. 

Případ Johansson však není ojedinělý. Problémy s filmovými premiérami probíhajícími souběžně v kinech i online totiž měla i Emma Stone, kterou Disney obsadil do hlavní role v novém filmu Cruella, který se zabývá vznikem legendární postavy Cruelly De Vil ze 101 dalmatinů. 

Dle názoru veřejnosti na sebe další žaloba neměla nechat čekat. Kolo osudu tentokrát padlo na bedra nového snímku Jungle Cruise, jehož premiéra také proběhla na Disney+. Čekalo se, že hlavní hvězdy snímku Emily Blunt a Dwayne Johnson společnost zažalují. To se ale nestalo, protože Johnson nad žalobou ani v nejmenším neuvažoval. Zdá se, že má pro činy společnosti Disney větší pochopení, a to i z důvodu pandemie, která některým zemím znemožňuje promítání v kinech. Ale může to být i proto, že Johnson má s Disney v plánu hned několik dalších projektů a je tak je v jeho zájmu, aby se společností vycházel. Mimo to se na Disney+ premiérově podívala i hraná Mulan, kterou byste ovšem, soudě dle Killerovy recenze, nechtěli vidět ani zadarmo. 

Tato problematika se ale netýká jen Disneyho. Filmové premiéry probíhající online se totiž staly jakýmsi trendem dnešní doby. Stačí se podívat na filmy od DC. Druhá Wonder Woman? Mimo kin ji uvedlo i HBO Max. To už má ostatně na triku hned několik filmů, a další mají následovat. Netrpělivě očekávaná Duna Denise Villeneuva se na tuto službu nakonec také podívá ve stejný čas, jako do kin. Zařídit to ale nebylo lehké, jelikož Villeneuve trval na tom, aby se film objevil pouze v kinech. Důvod? Jedině kino vám nabídne plnohodnotný zážitek z Duny.

Pochopitelně stream není to samé jako velký kinosál, ale je třeba kroky Disneyho, HBO a dalších pochopit a tolerovat. Nalijme si nyní čistého vína - do kin se některé filmy nemusely podívat vůbec a rovnou by zamířily na online platformy. Naštěstí se ale na mnoha místech pandemická situace zlepšila, a tak se začala postupně otevírat kina a uvolňovat opatření. Jen můžeme doufat, že to tak zůstane.

My Disneyho a další společnosti chápeme, zároveň ale nejsme lhostejní ani k frustraci herců, kteří se snaží nepřijít o výdělek. Dnešní doba totiž není férová k nikomu, a nařízení se mění ze dne na den. Proto stejně, jako si premiéry užijeme v kinech, je oceníme i v pohodlí domova během přísných restrikcí.

Největším problémem pro nás ani tak není rušení kino premiér, ale spíše fakt, že mnohé služby jako Disney+ nebo HBO Max u nás ještě nejsou dostupné. Pokud se tedy film neobjeví v kině, nemůžeme ho legálně vidět, což je škoda. Někdy se ovšem dočkáme uvedení o pár měsíců později, a to online formou, jako tomu bylo u již zmíněné Wonder Woman 1984.

Co si o této kauze myslíte vy? Na čí straně stojíte? Určitě se s námi neváhejte podělit o svůj názor s pomocí komentáře.