Když v roce 2016 vyšel snímek Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (v originále Moana), režiséři Ron Clements a John Musker. Mohli otevírat šampaňské. Animovaný film zaznamenal parádní reakce jak od kritiků, tak i od diváků, navíc se mu celosvětově podařilo vydělat až 682,6 milionů dolarů, což byl naprosto fantastický výsledek. A co to zároveň pro snímek znamenalo?

Přesně tak. Že ho jednoho dne dostihne rakovina jménem Disneyho hrané remaky. A přesně jeden takový Odvážná Vaiana/Moana dostane. Oznámil to jak generální ředitel Bob Iger, tak i herec Dwayne Johnson, který v původním animáku propůjčil hlas postavě Maui. A právě k této roli by se měl Johnson v předělávce vrátit, ovšem tentokrát si s ní stoupne také před kamery. Zároveň by měl pro snímek vykonávat funkci jednoho z výkonných producentů. Momentálně se zdá, že celý projekt je stále ještě v plenkách, tudíž nějaký ten rok si na něj ještě počkáme.

Původní animák vyprávěl o odvážné dospívající dívce (Auli'i Cravalho), která se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu, jejímž cílem je záchrana jejího lidu. Následně se tak setká s polobohem Mauim (Johnson), který jí pomůže stát se schopnou mořeplavkyní. Společnými silami se tak vydali vstříc nejrůznějším dobrodružstvím. Snímek byl nominován na dva Oscary v kategoriích Nejlepší animovaný film a Nejlepší původní píseň, přičemž mnozí ho dones považují za jeden nejpovedenějších Disneyho kreslených filmů posledních několika let.

O scénář k hranému remaku by se podle všeho měl postarat filmař Jared Bush, který se podílel i na psaní původního animáku. Zatím není známo, zda si v chystaném filmu zahraje také výše zmíněná Cravalho, ale údajně bude spolu s Johnsonem zastávat úlohu jednoho z výkonných producentů. 

Zdá se, že Disney se svými hranými remaky krapet mění strategii, protože zatím se primárně zaměřoval na předělávky svých několik desetiletí starých klasik. Odvážná Vaiana je ale ani ne sedm let starý film. Čímž se nabízí otázka, zda se v budoucnu Disney nerozhodne vytvořit remake na další novější animáky, například Na vlásku (2010) nebo Ledové království (2013).

Sám Dwayne Johnson navíc taky potřebuje nějaký hit, protože jeho superhrdinská podívaná Black Adam se svým box officem rozhodně moc neoslnila. Vzhledem k tomu, že remake je ve výrobě krátkou dobu, tak zatím není známo, kdy přibližně by se mohl podívat do kin, případně na Disney+.