Společnost Disney na tom v poslední době není úplně nejlépe. Například během posledního finančního čtvrtletí loňského roku se 2,4 milionů uživatelů rozhodlo neobnovit své předplatné na Disney+, přičemž za loňský rok společnost vykázala provozní ztrátu 1,1 miliardy dolarů, jež je připisována vyšším nákladům jak za zmíněnou streamovací službu, tak i za platformu Hulu. Navracející se generální ředitel Bob Iger už ale má připravený plán, který by měl společnost eventuálně vytáhnout z těchto těžkých časů. To ale bude zahrnovat hodně šetření a škrtů, které by se měly dotknout právě obsahu na Disney+.

Tím se dostáváme k Marvelu, který na tom také není zrovna nejlépe. Čtvrtá fáze MCU byla mnohými fanoušky přijata velice chladně, přičemž zatím se zdá, že ani nejnovější Ant-Man nepřináší žádnou velkou naději na zlepšení, protože dosavadní reakce mezi kritiky nepatří k nejlepším. Disneyho plán se ale letos dotkne především seriálů, ve kterých se v roce 2023 rozhodně topit nebudeme. 

Zdá se totiž, že v rámci snižování rozpočtu na nový obsah, což je ona součást Igerova plánu, se letos dočkáme pouze dvou MCU sérií. Přesněji by se mělo jednat o druhou řadu Lokiho a Secret Invasion.

Seriály jako Echo, Agatha: Coven of Chaos a Ironheart k nám nejspíše nakonec dorazí až někdy v roce 2024. Marvel to však musí ještě potvrdit.

Otázkou samozřejmě také je, zda se tento přístup dotkne i filmového světa. Zvykem bylo, že jsme se ročně dočkali 3 - 4 MCU filmů, zatím ovšem není známo, zda se zpomalí i na této frontě. Ono šlápnutí na brzdu by ale mohlo být dobrým krokem k tomu, aby Marvel tolik nehnal a více se zaměřil nejenom na kvalitnější scénáře, ale i třeba lepší CGI a celkově vizuální efekty, které obzvlášť ve snímcích čtvrté fáze byly… ne moc fajn.

Jak se zdá, mnohé diváky zkrátka ona každoroční záplava marvelovských projektů už trochu unavuje. A pokud s tím Disney něco neudělá, může mít v budoucnu ještě větší problémy. 

Otázka je, zda tedy momentální situaci zachrání třeba budoucí filmové projekty, například MCU rebooty Bladea a Fantastické čtyřky. Blade se už konečně vymotal z vývojového pekla, v rámci čehož by se měl začít natáčet za několik měsíců. I sám Kevin Feige nedávno prohlásil, že film se slavným lovcem upírů už je na správné trati. U Fantastické čtyřky bychom se v brzké době měli dočkat jakéhosi oznámení. Tak doufejme, že se konečně dozvíme, kdo ústřední čtveřici ztvární.

A nesmíme také zapomenout, že se počítá i se čtvrtým Spider-Manem s Tomem Hollandem, u něhož už je vymyšlený příběh a začíná se psát scénář.

Ještě ale uvidíme, jak si povedou snímky z páté fáze MCU, do které patří tituly jako Strážci Galaxie 3, The Marvels, Captain America: New World Order a Thunderbolts. Ovšem s Ant-Manem to úplně nejšťastnější start nebyl.