K poměrně velkému překvapení mnohých se do čela společnosti The Walt Disney Company vrací po dvou letech její tehdejší šéf Bob Iger, který tak vystřídá Boba Chapeka. Mnozí nad tím zcela pochopitelně vykulili oči, protože ještě na konci zimy roku 2020 to vypadalo, že Igerův odchod je skutečně definitivní. Naopak u Chapeka to vypadalo, že slavnou společnost povede opravdu dlouhou dobu. Ale jak se zdá, cesty businessu jsou zkrátka nevyzpytatelné.

Iger se tak vrací do pozice generálního ředitele Disneyho s okamžitou platností. V rámci oficiálního oznámení tak společnost uvedla, že Iger společnost povede po následující dva roky, přičemž má zároveň připravit „strategii pro obnovení růstu.“ 

Iger Disneymu šéfoval od roku 2005 až do roku 2020, kdy za něj otěže převzal Bob Chapek. Nicméně to rozhodně nebyla nejlepší doba, protože právě od roku 2020 se celá společnost potýkala s řadou problémů.

V první řadě zde byla pandemie koronaviru, která však ochromila filmový průmysl v podstatě všude po světě. Pak tu ale také máme rok 2021, kdy herečka Scarlett Johansson podala na konci léta žalobu na Disneyho, protože vydalo její film Black Widow simultánně v kinech a na kanálu Disney+, což mělo za následek hereččinu ztrátu příjmů v hodnotě až 50 milionů dolarů. A i přestože obě strany své rozepře nakonec vyřešily, reputace společnosti se i tak krapet pokazila.

Když k tomu ještě přidáme ztrátu čínského trhu, úpadek značek jako Star Wars a Marvel, plus i pokles hodnoty akcií o 40 %, tak je jasné, že za Chapekovo vlády si Disney příliš dobře nevedl. 

Každopádně uvidíme, jakým směrem společnost povede navracející se Iger, za jehož „vlády“ Disney koupil značky jako Pixar, Marvel, Lucasfilm a 21st Century Fox.

Na světlé časy se ale rozhodně ještě neblýská, Igera čeká celá řada náročných úkolů, mezi které patří například škrtání různých projektů, snižování počtu zaměstnanců a možná i omezování rozpočtů. Chapekův odchod každopádně okomentovala předsedkyně představenstva Susan Arnold, která uvedla následující:

,,Děkujeme Bobu Chapekovi za jeho dlouholetou práci pro společnost Disney, včetně toho, že dokázal společnost provést bezprecedentními výzvami pandemie. Představenstvo dospělo k závěru, že v době, kdy společnost Disney vstupuje do stále složitějšího období transformace odvětví, má Bob Iger jedinečné předpoklady k tomu, aby společnost tímto klíčovým obdobím provedl."